Bolovi u kralježnici i kako ih spriječiti

Sjedilački način života najveći je neprijatelj kralježnice i jedan ud glavnih uzroka debljanja, uklještenja, bolova u mišićima i općenito lošeg stanja organizma.

ikeaured

Prosječan čovjek sjedi na poslu osam sati, sat i pol na putu prema i s posla te nerijetko, zapravo je to postalo i pravilo –  nakon večere doma, također sjedi u prosjeku tri sata.

Čak i ako se bavite nekom od tjelesnih aktivnosti – boravak u prirodi, odlazak na trening, u teretanu… Tolika količina vremena koju provedemo sjedeći neminovno ostavlja traga na organizmu, najprije na kralježnici. Posljedica toga je i slabije korištenje mišića te njihovo smanjenje i slabljenje.

vježbanje

No, tom lošem stanju organizma možete doskočiti s nekoliko vježbi i novostečenih navika na poslu, kući te u slobodno vrijeme. Ako nosite tešku torbu na posao ispunjenu spisima ili sl., razmislite o zamjeni iste za ruksak. Trenutno su i jako moderni tako da ćete svakako naći i onaj koji odgovara vašem modnom izrazu.

Na poslu, posebno ako radite sjedeći za stolom u uredu, usvojite naviku ne zadržavanja u istom položaju. Svakih 30 minuta ustanite se i pokrenite se barem malo, makar to značilo odšetati do uredske kuhinje po čašu vode ili slično. Također se svakih sat do dva probajte istegnuti, ustanite sa stolca i dobro istegnite udove. Također pazite da su vam noge u položaju od 90 stupnjeva i svakako ih nemojte držati prekrižene!

mobitelcover

Prilikom slanja poruka mobitelom podignite mobitel u razinu očiju, nemojte saginjati glavu prema mobitelu na ruci. Time oštećujete mišiće vrata i vratnu kralježnicu. Pazite na držanje, uspravno sjedenje je imperativ. Svakako pazite na položaj monitora na stolu, a ako radite za prijenosnim računalom, svakako si nabavite stalak koji će ga povisiti ukoliko mislite da vam je to potrebno.

Nekoliko istezanja i vježbi joge biste trebali uvesti u svakodnevnu naviku. Prije odlaska na posao i nakon povratka kući napravite par vježbi istezanja, najbolje bi bilo da dan započnete joga vježbom Pozdrav suncu, a da po povratku kući, nakon što se raskomotite napravite nekoliko ponavljanja istezanja svih udova, posebno položaj joga vježbe ‘kobra’.

yoganaplazi

Dobar san je također ključan, provjerite odgovora li vam jastuk i madrac na kojemu spavate. U slučaju da su premekani ili pretvrdi, probajte ih čim prije zamijeniti. Ipak spavajući provodimo trećinu svog života!

Foto: Shutterstock, IKEA

Komentari