Bogata proljetna salata

Obožavam salate, ali pod tim ne mislim na zelenu salatu. Obožavam bogate, cjelovite salate koje mogu biti obrok same za sebe! Salate koje su krcate povrćem, zdravim masnoćama i orašastim plodovima, prelivene zanimljivim umacima – zvijezde su same za sebe.

Često ih jedem za ručak ili večeru i uvijek kombiniram neke nove sastojke. Ali kako imam blagu ovisnost o slatkom krumpiru, njega stavljam svugdje! On i avokado su za mene ‘must have’ namirnice.

salata4

Danas s vama dijelim jednu od varijanti koju možete pripremati ili se pak inspirirati i napraviti svoju verziju. Inače bih 100 % stavila i avokado, ali nažalost ovaj koji sam u tom trenutku imala kod kuće nije više bio dobar.

Salata je jednostavna i brza za pripremu, baš onako kako najviše volimo.

Pečeni batat

Za 2 porcije potrebno je:
1 veći slatki krumpir (batat)
1 mala limenka slanutka
Potočarka, matovilac ili rukola (ili miješano)
2 žlice oraha (nasjeckati)
2 žličice crnog sezama
Himalajska sol
Krupni crni papar
Cayenne papar
Maslinovo ulje

Pečeni slanutak

Umak:
1/2 žličice dijon senfa
2 žličice javorovog sirupa
1/2 žličice kurkume
2 žlice cijeđenog limunovog soka
2 žlice maslinovog ulja

salata5

Priprema:
Slanutak procijedite, osušite, prelijte sa žlicom maslinovog ulja i dodajte po želji cayenne papra. Rukama sve dobro promiješajte i stavite peći na 200 stupnjeva 15-ak minuta. Slanutak će poprimiti zlatno-smeđu boju, bit će blago hrskav i lagano spicy!

Zatim ispecite batat. Dok se krumpir peče, nasjeckane orahe tostirajte. Sve sastojke za umak, osim maslinovog ulja, dobro promiješajte zatim lagano miješajući ulijevajte ulje.

salata7

Na odabranu zelenu salatu složite ispečeni batat i slanutak, posolite i popaprite, prelijte s 1-2 žlice umaka. Na kraju dodajte orahe i sjemenke kima. I avokado ako ga imate. 🙂

salata3

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari