Bočica Coca-Cole slavi 100. rođendan

Coca-Cola ove godine obilježava stotinu godina od nastanka svoje izvorne bočice (Contour Bottle) prepoznatljive po oblinama i konturama zahvaljujući kojima je i postala jedinstvenom ikonom diljem svijeta. Kampanja kojom se obilježava stotinu godina najprepoznatljivije boce na svijetu sadržavat će niz kulturnih događanja u više od 130 država, a u Hrvatskoj će se prvo događanje u povodu proslave stotinu godina slavne bočice održati u Zagrebu u četvrtak 30. travnja na Cvjetnome trgu od 11 do 19 sati.

Andy Warhol, "Bočica Coca Cole", ulje na platnu, 1962.

Andy Warhol, “Bočica Coca Cole”, ulje na platnu, 1962.

Tom će se prigodom svi obožavatelji imati priliku družiti sa zaštitnim licima svjetske kampanje – Marilyn Monroe i Elvisom Presleyem – te na poklon dobiti jedinstvenu Coca-Colinu staklenu bočicu. Osim u Zagrebu proslava će stotoga rođendana biti obilježena i u Osijeku, Rijeci, Splitu te u drugim hrvatskim gradovima.

Dio su svjetske i cjelogodišnje proslave jubileja Coca-Coline bočice glazbene legende Marilyn Monroe, Elvis Presley i Ray Charles. Osim što s popularnom bočicom dijele status američkih ikona poznatih diljem svijeta, ujedno su i sami bili veliki obožavateljima Coca-Cole, a u kampanji “Poljubi za radost” ovjekovječili su trenutak “ledenoga poljupca”. Put Coca-Coline bočice započeo je davne 1915. kad su proizvođači staklene ambalaže diljem Sjedinjenih Američkih Država pozvani da osmisle i razviju karakterističnu i posebnu bocu – “prepoznatljivu i u mraku”. Natječaj je bio odgovor na težnju konkurentskih tvrtka za oponašanjem ambalaže tada već vrlo popularnoga pića. Oblik i linije zrna kakaa nadahnule su tvrtku The Root Glass iz savezne države Indiane u oblikovanju jedinstvene Coca-Cola bočice, kakvu poznajemo i danas.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Dizajn koji je potpuno izdvaja i čini prepoznatljivom već na dodir potvrđuje njezin status društvene ikone, što se i potvrdilo tijekom vremena. Osim toga, nadahnula je brojne umjetnike filma, dizajna i likovnih umjetnosti – od Salvadora Dalìja preko Andyja Warhola do modne kuće Dolce & Gabbana. Sva su njihova djela, kao i nova djela suvremenih umjetnika, dio svjetske cjelogodišnje kampanje kojom tvrtka The Coca-Cola Company tijekom cijele ove godine slavi stoti rođendan svoje legendarne bočice.

Komentari