Iskoristite sezonu šipka za savršen sok

Iskoristite sezonu šipka za savršen sok

Sok od šipka

Šipak ili nar jedna je od najstarijih vrsta voća.

Ovo hranjivo voće bogato je antioksidansima, a oduvijek se smatralo simbolom zdravlja, plodnosti i dugovječnosti.

Sok od šipka

Obožavam šipak! S obzirom da mu je trenutno sezona i da ga moj svekar ima u vrtu (naravno domaći, ekološki..) svake godine u ovo doba u mom stanu možete naći gomile šipka (i mandarine) pa ne znam što bi s tolikom količinom ovih predivnih plodova.

Iako ga obožavam, nisam ga nikada jela u prevelikim količinama osim ako mi ga netko nije očistio. Jednostavno sam bila prelijena za čišćenje većih količina, jer dugo traje i radi popriličan nered. Ali otkad sam otkrila brz i jednostavan način čišćenja šipka, svakodnevno je na meniju!

Sok od šipka

Kada ga imam previše obavezno napravim sok. To mi je najdraži način konzumiranja ovog slasnog voća jer su koštice ponekad teže probavljive. Objasnit ću vam kako u roku od samo nekoliko minuta možete imati čisti sok od šipka, a tek kad probate taj okus…

Sok od šipka

Dakle, količina nema, odredite ih sami ovisno o tome koliko voća imate. Ja sam ovaj sok radila od dva šipka srednje veličine. Postupak čišćenja je sljedeći: prerežite šipak nožićem vodoravno u krug ali ne do kraja, s rukama uzmite cijeli plod i zavrtite u suprotnim smjerovima kako bi se gornja i donja polovica odvojile. Nakon toga uzmite jednu polovicu šipka i stavite je zrnjem prema dlanu, ispod stavite zdjelu ili duboki tanjur i tucite donjom stranom žlice po kori od šipka. Zrnje će samo ispadati u zdjelu, a jednu polovicu ćete očistiti za 30 sekundi! U slučaju da vam ne ide iz prve – nemojte odustati. Ja sam pokušavala i nekoliko puta dok nisam shvatila da treba jače udarati! Slobodno istucite šipak, nemojte se ustručavati jer jedino tako će zrnje ispadati vrlo brzo i odvajat će se bez problema.

Sok od šipka

Nakon što ste očistili sve polovice koje ste mislili, uzmite gazu ili neku krpenu vrećicu u koju ćete staviti očišćeno zrnje. Ja koristim vrećicu od muslina (odlična je za procijeđivanje bademovog mlijeka i sl.), a iz nje vrlo jednostavno izlazi sok i super je za pranje i održavanje. Možete kupiti materijal i sami sašiti svoju vrećicu ili dati nekome da vam sašije.

Sok od šipka

Stisnite vrećicu jednom rukom, a drugom stišćite šipak sve dok sok izlazi. Ispod stavite zdjelu ili posudu u koju će se cijediti sok. Vjerojatno vam neće sve stati odjednom, pa sok možete raditi u više navrata, nakon što ste ocijedili jednu količinu šipka, ispraznite vrećicu i stavite novu količinu šipka.

Sok od šipka

Ako vam se ovo čini komplicirano, vjerujte da nije! Proces je vrlo brz, a sok koji dobijete nezamjenjiv. Boja, okus i miris ovog soka su savršeni. To je čisti koncentrat šipka bogat vitaminom C, flavonoidima, odličan za jačanje imuniteta, usporava starenje, čuva srce i krvne žile, uništava bakterije i jača zube i kosti.

Ako napravite veću količinu soka možete ga držati u hladnjaku do 3 dana ili zamrznuti u posudama za led pa dodavati u smoothie. Iako mi se to nikad nije desilo jer ga svaki put odmah popijem!

Sok od šipka

Učitati još
Zatvori