Čarobni Pelješac

Ovo nije bio moj prvi put na Pelješcu, ali unatoč tome, uvijek otkrijem nešto novo. Jedno od mojih najdražih mjesta, još uvijek relativno lišen masovnog turizma, dostupan autom, blizu Dubrovnika i Korčule, dovoljno velik da pronađete svoju skrivenu luku, dovoljno malen da ga cijelog obiđete. Poznat po izvrsnim vinima i vinogradima Dingača, predivnim panoramskim pogledima i vinarijama, nekolicini odličnih konoba, nije čudo što mu se uvijek rado vraćam. Bilo je to 7 prekrasnih dana odmora i prave (k)uživancije!

Evo kako ih možete iskoristiti i što posjetiti kada se poluotok Pelješac pronađe na vašoj listi želja:

Viganj

Viganj

Malo mjesto gdje smo odsjeli, nekih 5 km od Orebića, najviše poznato po windsurferima, odnosno jedrenju na dasci. Ali ugodno sam iznenađena koliko je zapravo mjesto sportski aktivno. Ne samo da je bogato windsurferima već većina gostiju jogira, vozi role ili bicikle koje možete iznajmiti, vježbati jogu ili pak veslati na dasci (SUP padding). U samom mjestu se nalazi kamp, psima je dozvoljen boravak apsolutno svugdje, čak i na plaži, a djeca neopterećeno trčkaraju bosa.

Jedina “mana” je upravo plaža, ali samo zato što nije prirodna već nasuta, ali uvijek možete pronaći mulić. Ponekad ćete tijekom jutarnjih sati naići na lokalca koji prodaje ribu i gospođu koja u kombiju prodaje voće. Svakog popodneva, kada vjetar malo pojača, more preplave windsurferi. Očaravajući pogled!

Izlet u Korčulu

Grad_Korcula

Svakog dana, točno u 19:00h mala brodica iz Vignja kreće put Korčule te ste u samom mjestu za točno 30 minuta. Korčula je moj najdraži otok, nikako nisam htjela propustiti priliku da je posjetim po tko zna koji put. Vidno obogaćena novim, cool mjestima sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Kako je suprugu i meni bila godišnjica braka, odlučili smo se počastiti u poznatom korčulanskom restoranu Lesic Dimitri (http://ldrestaurant.com) u kojem možete kušati modernu interpretaciju dalmatinske kuhinje, uz vrhunska vina korčulanskog kraja i extra djevičanska maslinova ulja – Torkul, Škoj i ulje Frana Miloša. Cijeli meni možete pronaći na njihovoj web stranici. Povratak s istom brodicom je u 23:00h.

Lesic Dimitri

Lesic Dimitri

Vinarija Saints Hills (Vino Svetaca)

Vinski_podrumi_u_Saints_Hills_vinariji

Nekoliko je vinarija koje možete posjetiti i degustirati vino. Mi smo se ovog puta odlučili za Saints Hills (http://saintshills.com) jer se nalazi u samoj blizini Orebića. Velika, prekrasna, moderna i jedina vinarija u kojoj možete ručati ili večerati uz degustaciju vina. Moguće je i samo degustirati vino za 100 kn po glavi. U tom slučaju uživati ćete u kratkom posjetu vinariji te bijelim vinima Maloj nevinoj i Nevinoj, rosé-u St. Heels i crnim vinima Sv. Roko te Dingaču.

Degustacija_vina_u_vinariji_Saints_Hills

Croccatino

U samom centru Orebića, Croccantino je već duže vremena pri samom vrhu Trip advisora. Poznati po svojim slasticama među kojima možete pronaći i pokoju bezglutensku tortu, ljeti u ponudi imaju i odličan sladoled, malinadu (limunadu od maline) i smoothie sokove. Uvijek puni, možda budete morali pričekati na stol, ali kada sjednete, velike su šanse da vas golub dodatno “posreći” 🙂 Nezaobilazno mjesto ako ste u blizini.

Croccantino

Croccantino

Tuna bar

Riblja_plata_Tuna_bar

Nema onoga tko mi nije preporučio ovaj bar/restoran/konobu. Totalno chic sređenu, u dalmatinskom, rustikalnom stilu, o Tuni pričaju svi. Nalazi se u samom centru Trpnja tik uz plažu. Gospodin Jakov – ribar, slikar, kipar, kapetan i građevinar ima licencu za lov na tune te svojom brodicom na poziciji koju drži u tajnosti, ih lovi tune, odmah nakon obradi, baci na grill i servira uz krumpir. Iako smo naručili riblju platu, tuna je definitivno bila zvijezda tanjura!

Tuna_bar_Trpanj

Konoba Braenović

U samom Dingaču, nalazi se konoba Braenović. Tipična dalmatinska konoba sa prepoznatljivom dalmatinskom “spizom”, odmah uz more u podnožju vinograda, ujedno služi i jedan od najboljih crnih rižota. Raspravljali smo po čemu je toliko poseban, što je to što mu daje specifičnu aromu. Iako ne znamo točno, pretpostavljali smo da se radi o prošeku. Iako moja mama radi jako, jako dobar crni život, ovaj ide odmah uz bok njenom 🙂

OPG Antunović

OPG_Antunovic_Kuna

Poznata konoba, ako ste za promjenu za mesni, a ne riblji meni. Nalazi se u selu Kuna te možete birati između peke ili gradela. Stol morate rezervirati i unaprijed naručiti jelo. Kao predjelo servira se njihova salama i sirevi, ukiseljene trešnje koje su savršene uz pršut i domaća rakija. Osim po domaćim namirnicima i tradicionalnoj kuhinji, poznati su i po magarečem mlijeku. U svakom slučaju, idealo mjesto za ljubitelje mesa i predah od ribe!

Stonska torta

Stonska_torta

Ne smijete se ni približiti jugu Hrvatske, a da ne probate stonsku tortu ili ti ga tortu od makaruna (makarula) i oraha. Na prvu mi ni samoj nije izgledalo primamljivo, ali vjerujte mi, makaruni toliko dobro igraju ulogu biskvita! Iako jako kalorična, zasitna i jedna od onih slastica koja vam nabija grižnju savjesti, zaštitni je slatki znak ovog dijela Hrvatske. Svakako neka vaš izbor bude stonska torta u Kapetanovoj kući. Odmah pored restorana, u hotelu, služe upravo tortu iz poznatog restorana! Idealno za kavu i slatki zalogaj!

Kamenice

Kamenice_Ston

Ston i kamenice. Zvuči gotovo kao pjesma. Na samom izlazu sa poluotoka naći ćete na smjerokaze koji upućuju na degustaciju kamenica. U kućicama tik uz more, poslužuju se netom izvađene iz mora. Ako nema nikoga, kucajte 🙂 Probajte, čak i ako niste ljubitelj! Cijena kamenice je uglavnom oko 5 kn. Pelješac jednostavno nikada ne razočara!

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. više informacija

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Zatvori