Bez glutena i odličan: paleo kruh sa slaninom

Bez glutena i odličan: paleo
kruh sa slaninom

U vječnoj sam potrazi za dobrim, bezglutenskim kruhom. Kod nas još uvijek nema dovoljno prodajnih mjesta na kojima bi ga mogli kupiti sami, zato ga možete sami napraviti! I to još jednostavnije i brže nego ‘običan’ kruh. Iz nekoliko pokušaja i ekperimentiranja, recept je napokon uspio!

paleokruh2

Iako je dodatno ‘začinjen’ slaninom, po mogućnosti domaćom, slobodno je možete izostaviti! Zdrav i jednostavan, ispao je toliko dobar da sam ručala samo njega. 🙂

paleokruh5

‏Potrebno je:
‏50 g lanenih sjemenki
‏150 g badema
‏2 žlice psilijum brašna
‏2 žličice soda bikarbone
‏Prstohvat soli
‏50 g maslinovog ulja
‏2 žlice jabučnog octa
‏3 jaja
‏0.5 dcl vruće vode
‏50 g slanine

paleokruh4

‏Priprema:
‏Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, kalup obložite papirom za pečenje (34 cm x 12 cm).

Možete koristiti bademovo brašno, gotove mljevene bademe ili ih samljeti sami. Ja sam ih samljela u blenderu. U blender stavite sve suhe sastojke. Miksajte do strukture brašna. Ovisno koliko dobar blender imate, ali ako vam ostanu malo krupniji komadi, dobiveno brašno prosijte. Zatim ga stavite u malo veću posudu te mu dodajte sve mokre sastojke osim vode. Miješajte kuhačom ili rukama.

paleokruh1

Pri kraju, kada smjesa postane ljepljiva, dodajte 0.5 dcl vruće vode. Smjesu izlijte u kalup te je ravnomjerno rasporedite. Zatim površinu obložite slaninom. Količine slanine su okvirne, možete dodati manje ili više. Utisnite malo slaninu rukama i po potrebi još malo rasporedite kruh po kalupu. Sada će ići puno lakše jer je slanina masna, a ne ljepljiva kao sam kruh. Pecite na 180 stupnjeva, otprilike 60 minuta.

paleokruh3

‏Uživajte! 🙂

Učitati još
Zatvori