Blagodati kantarionovog ulja

Vjerojatno ste se kroz život barem jednom čuli ili se i sami uvjerili u blagodati kantarionovog ulja. Kantarionovo ulje, odnosno ulje gospine trave, dobiva se od sićušnih žutih cvjetova gospine trave, a u narodnoj medicini je prepoznato zbog svojih ljekovitih svojstava. Naše bake koristile su ga od davnina, prirodno spravljenog od široko rasprostranjenih biljaka gospine trave ubranih uz putove, na obroncima šuma, brežuljcima i livadama. Uvriježeno je znanje da se bere samo gornji dio biljke dok je u cvatu (žuti cvjetovi), a to je u vrijeme cijelog ljeta s vrhuncem u srpnju.

livada

Najšira primjena gospine trave je u obliku ulja pri liječenju različitih ozljeda i rana jer ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje te pomaže pri zarastanju kože. Također se koristi u trudnoći za prevenciju strija, zarastanja ožiljaka, a vrlo je korisno obloge od kantarionovog ulja primjenjivati u slučaju upale mišića ili reume. U slučaju zacjeljivanja ožiljaka ili liječenja opeklina važno je kantarionovo ulje primjenjivati nekoliko puta dnevno za najoptimalniji učinak. Ako ga pak koristite za upale mišića ili živaca, umasirajte ga nježno u kožu da potakne cirkulaciju, a možete ga koristiti i pri običnoj masaži. Najvažnije je zapamtiti kako se nikad ne nanosi na svježe rane, ali čim je ozljeda počela zacjeljivati preporučuje se mazanje kantarionovim uljem za ubrzanje procesa. Ulje je toliko nježno, a opet učinkovito, da s njime možete liječiti i površinske ozljede na koži vaših ljubimaca.

kantarionovo ulje

Osim što se koristi u obliku ulja, kantarion ili gospina trava može se konzumirati kao čajna mješavina. U tom slučaju vrlo je djelotvoran protiv želučanih tegoba i usporenog metabolizma, ženskih problema kao što su česte upale jajnika, a uspješno pomaže i kod nesanice, generalne potištenosti pa čak i depresije. Prirodno spravljeno ulje može se i piti na čajnu žličicu da potakne izmjenu aktivnih tvari u organizmu. Ulje se priprema uz pomoć ubranih cvjetova gospine trave koji moraju odstajati u maslinovom ulju, a posebno se djelotvorno pokazalo u mješavini s lanenim uljem ukoliko vam je pri ruci. Za čajne pripravke koriste se sušeni cvjetići i listovi cijele biljke preliveni vrelom vodom i prema potrebi zaslađeni medom, a čaj se pije ujutro prije jela i navečer prije spavanja za najbolji učinak.

kantarionovo ulje

Od drugih primjena, za opuštanje, liječenje živčanih tegoba, nesanice i sl. pripremaju se kupke od gospine trave na način da se cijele biljke natapaju preko noći u hladnoj vodi, a zatim se zagriju do ključanja. Kad se mješavina ohladi nalijeva se u kadu, a kupka traje 20 minuta. Također, ako ste vični spravljanju različitih likera tu je liker od gospine trave s jednako djelotvornim svojstvima koji se priprema od sušenih cvjetova, domaće rakije, malo limuna i šećera. Koju god metodu liječenja ili održavanja zdravlja gospinom travom odaberete, njena ljekovita svojstva polako, ali sigurno riješit će svaki problem.

Foto: Shutterstock, Wikimedia Commons

Komentari