Novo ‘it’ mjesto u Sarajevu

duett-sarajevo-3

Na samoj prekretnici između austro-ugarskog i osmanlijskog Sarajeva, u ulici Sime Milutinovića Sarajlije na broju 12, nalazi se bistrot Duett – novo it mjesto u gradu. Smješten u samom centru grada, preko puta hotela Evropa, svojim šarmantnim izgledom svakodnevno plijeni pažnju prolaznika. Iako otvoren prije tek nekoliko mjeseci, već je osvojio srca brojnih posjetilaca.

duett-sarajevo-6

Vlasnici Jovo Savić i Damir Begović željeli su svojim sugrađanima ponuditi moderan, ali ugodan ambijent te kreirati talijanski štih u kojem će se gosti osjećati kao da borave u nekoj od svjetskih metropola. Jovo, poznati sarajevski ugostitelj i nekadašnji vlasnik kultnog kafića Dedan, u Duett je utkao šarm prošlog vremena dok je Damir svojom upornošću i željom da Sarajevo obogati za jedan unikatan gastro kutak, uspio u namjeri da Duett svoja vrata otvori pred sami početak Sarajevo Film Festivala.

duett-sarajevo-7

Za dizajn restorana pobrinula se Jovina supruga Renata, koja je od trenutka kada je rođena ideja o Duettu imala viziju kako bi interijer trebao izgledati. Vođeni emocijama i srcem, ovaj bračni par je uspio u svaki kut unijeti puno ljubavi koja je osjetna u svakom, pa i najsitnijem detalju. Renatinu ideju u djelo je sproveo sarajevski arhitekta Ismet Begtašević, koji je upotpunio čitavu sliku i svojim stručnim savjetima doprinio da Duett zaista izgleda svjetski.

duett-sarajevo-4

U restoranu prevladava mediteranska kuhinja, a bogati meni je prenesen iz Praga u kojem bračni par Savić posjeduje lanac restorana pod nazivom Kogo. Naglašavaju da im je kvaliteta na prvom mjestu, pa tako za svoje goste biraju isključivo svježe, sezonske namirnice. Neprocjenjivo iskustvo u kreiranju sofisticiranih ukusa dobivenih iz različitih namirnica predstavlja adut u rukavu ovog skladnog tima. Bilo da ste ljubitelj goveđeg bifteka s foie gras u sosu od bijelog tartufa, hobotnice na grilu sa čipsom od krumpira na zapečenom španjolskom grahu ili jednostavno svježeg čokoladnog kroasana uz prvu jutarnju kavu, Duett za svakoga nudi ponešto.

duett-sarajevo-5

Kapacitet restorana je 65 sjedećih mjesta, pa se preporučuje da prije dolaska ipak rezervirate svoje mjesto. Ukoliko vam, pored dobre hrane, zatreba i prenoćište, u Duettu vam nude smještaj u tri luksuzno opremljena apartmana koji se nalaze na istoj adresi, iznad bistroa. Ugodan ambijent, ljubazno osoblje i inovativna hrana uz pristupačne cijene garantiraju odličan provod. Et, voila! A još kad se usput zaljubite u Sarajevo…

Tekst: Amra Zvizdić
Foto: Duett

Komentari