Bezmesne sarmice

Sarma

Znam da nije najtočnije napisati sarme kada nema mesa, ali kako ih sama nikad ne spremam već ih jedem kada dođem kući za Božić, ovaj tjedan sam odlučila napraviti sebi dragu alternativu. Jeli smo ih 2 dana, čak su i bolje dan nakon!

Ako ne jedete meso ili tražite odgovarajuću zamjenu, ovo je recept za vas.

Sarma

Možete ih motati u listove kupusa kao ja, ili špinata, kelja, kiselog kupusa… Iskreno, kupus koji nije ukiseljen se duže kuha, tako da se odlučite za neko drugo povrće ako želite skratiti vrijeme.

Punjenje je dostatno za 24 lista kupusa, ali ja sam na kraju napunila 12, a ostatak smo jeli kao rižoto. S obzirom da je unutra jaje, ako nećete raditi 24 sarme, ostatak punjenja kuhajte još 10-ak do 15 minuta da se riža skuha do kraja i da jaje ne ostane sirovo.

Sarma

Sastojci:
1 glavica bijelog kupusa
2 x male limenke rajčica
1 manji luk
2 režnja češnjaka
300 g gljiva po izboru
100 g smeđe riže
100 g feta sira
1 jaje
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
Maslinovo ulje
Himalajska sol
Crni krupni papar
1 žličica cayenne papra

Sarma

Kupus (12 listova):
Manju glavicu kupusa, uz samu srž, razrežite nožem u krug kao da je idete izdubiti. Zatim je stavite u kipuću vodu te kuhajte sve dok ne vidite da lagano možete odvojiti listove kupusa bez da puknu. Trebat će se kuhati 30-ak minuta.

Nakon što ste odvojili listove, najtvrđi dio, onaj koji je bio uz samu srž kupusa, odsjecite škarama (3-4 cm), te razrežite nožem na trakice i stavite sa strane. Taj dio će još uvijek biti malo tvrđi i neće ga biti zgodno motati.

Sarma

Umak od rajčica:
Pripremite umak od rajčica po vlastitoj želji, odnosno kako ga običavate pripremati.

Smjesa za punjenje:
Smeđa riža se inače kuha oko 40-ak minuta, kuhajte je 25 minuta.
Za to vrijeme gljive narežite na sitne komadiće. Luk i češnjak također. Na malo maslinovog ulja pirjajte luk i češnjak te im dodajte gljive. Gljive pirjajte dok ne puste vodu, zatim im dodajte 4 žlice umaka od rajčica, posolite i popaprite te dodatno začinite s cayenne paprom. Kuhajte sve zajedno 5 minuta.
Dobiveni umak pomiješajte s rižom, feta sirom i peršinom. Probajte! Po potrebi dodatno začinite. Zatim dodajte 1 jaje i sve dobro promiješajte. Punjenje je spremno.

Sarma

Punjenje:
U svaki list kupusa stavite 1 žlicu punjenja ili manje. List samo zarolajte te krajeve podvucite. Po potrebi spojite čačkalicom.
Prethodno narezane trakice kupusa položite na dno lonca u kojem ćete kuhati, te na njih posložite sarme. Dolijte 2 dcl vode te ostavite sve da se kuha dok voda ne ispari, 15-ak minuta. Zatim ih prelijte s umakom od rajčice i kuhajte još 5-10 minuta.
Poslužite uz pire od krumpira ili batata.

Sarma

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

Sarma

Sarma

Komentari