Besplatne aplikacije za sve svjetske putnike

Svi koji često putuju znaju da je uz modernu tehnologiju snalaženje u nepoznatim zemljama znatno olakšano. Možete argumentirati kako je time oduzeta čar istinskom avanturizmu, više se ne cijeni intuitivno rješavanje problema i beskrajno iščitavanje karata i možda ste u pravu, no činjenica je da smo ponekad uistinu zahvalni svojim pametnim telefonima, GPSU i mobilnim aplikacijama. Primjerice kad usred noći navigirate nepoznatim gradom u potrazi za svojim apartmanom, u zemlji u kojoj manjina razumije engleski.

Osim karata gradova i država koje su nam dostupnije nego ikada, tu su i brojne druge aplikacije od kojih ste vjerojatno neke i koristili, a neke će vam zasigurno jako dobro doći za vrijeme vašeg putovanja. Sve su besplatne i uglavnom dostupne i za iPhone i Android uređaje.

travelapp-velika

1. TripAdvisor

Uz TripAdvisor s lakoćom možete pronaći sve restorane u svojoj blizini, kao i hotele. Zahvaljujući ocjenama drugih korisnika male su šanse da nešto pođe po krivu, uživat ćete u svom obroku i odmoriti u kvalitetnom hotelu točno znajući da nećete preplatiti uslugu.

2. Airbnb

Ako pak niste fan hotela, Airbnb je servis koji je u posljednjih nekoliko godina doživio pravi ‘boom’. Putem njega rezervirate stan koji netko iznajmljuje ili sobu u kući svojeg domaćina. U trenutku kad se nađete u nepoznatom gradu ovo je savršeno rješenje, jer osim što ćete brzo pronaći krov nad glavom, vrlo vjerojatno ćete u paketu dobiti i lokalnog vodiča po gradu koji će vam otkriti sva najbolja mjesta.

3. Localeur

Za sve koji vole baš takvo istraživanje grada, uz savjete lokalaca, onda je Localeur aplikacija za vas. Sadrži savjete za neke stvari koje nisu u vodičima, a koje su dobro poznate među lokalcima.

4. Google Translate

Iz očitih razloga, koliko god nesavršen, Google Translate pomoći će u nekim situacijama kad nikako ne uspijevate pronaći ključnu namirnicu u dućanu u kojem nitko ne govori engleski i slično. Spasit će vas od beskrajnog mahanja rukama i nogama da bi se sporazumijeli oko najjednostavnije stvari.

5. JetlagGenie

Putujete u drugu vremensku zonu? JetlagGenie pomoći će vam da isplanirate sve vezano uz kvalitetan san kako bi što manje osjetili ‘jet lag’ i njegove posljedice.

6. Packing Pro

Ako često zaboravljate spakirati neke stvari, onda je Packing Pro za vas. Nakon što upišete gdje idete, s kime i koliko, on izbacuje listu potrebnih stvari za vaš kovčeg prema kojoj se onda pakirate i naravno modificirate je prema svojim željama. Ali zaboravljena četkica za zube, čarape ili pidžama su definitivno stvar prošlosti.

7. Tripcast

Tripcast je kreiran kao dnevnik u koji možete zapisati sve s vašeg putovanja. Najvažnije zapise možete popratiti i fotkama tako da se unazad uvijek sjećate svega.

8. XE Currency

Euro nam je uvelike olakšao stvari pri putovanjima Europom, no dobro je imati ovu aplikaciju da se što manje mučite s preračunavanjima nakon što ste preletjeli ocean i slično.

9. HAK

Za sva putovanja u Hrvatskoj, pogotovo u vrijeme sezonskih gužvi, HAK-ova aplikacija zlata vrijedi. Svakih nekoliko minuta možete pročitati točno izvješće o zastojima na cestama i naplatnim kućicama, izbjeći ih na vrijeme i doći na svoju destinaciju bez nepotrebnog stresa.

10. BlaBlaCar

Ova je aplikacija namijenjena svima koji dijeljenjem mjesta u automobilu žele stići do neke destinacije, bilo da vam treba prijevoz ili ga nudite. Jednostavna je, vrlo sigurna te raširena kroz 20 svjetskih zemalja uključujući i Hrvatsku za sve koji žele isprobati ovaj način prijevoza.

Foto: Shutterstock, Instagram

Komentari