Interijerska poslastica u Beču

lingenhel-1

Ako se uskoro uputite u Beč, preporučujemo odlazak u Lingenhel, pravu oazu za sladokusce smještenu u samom njegovom centru.

Vrhunski restoran, mljekara s bogatom ponudom sireva i pripadajuća trgovina prepuna austrijskih delicija već je dovoljan razlog za posjetiti ovo gurmansko središte, no nama je pozornost privukao i odlično uređen interijer koji zaslužuje posebnu pažnju.

Radi se o jednom od najvažnijih projekata bečkog arhitektonskog studija Destilat čiji su kreativci potpuno definirali njegov prostorni identitet te time zaslužni za sve veću popularnost ovog restorana.

lingenhel-2

Budući da se nalazi unutar zaštićene zgrade s dugom poviješću, arhitekti su se referirali na njezino povijesno nasljeđe, uz kombinaciju suvremenih dijelova. Posebno je zanimljiva ideja starenja kao potpuno prirodnog i pozitivnog procesa – tragovi prošlosti time postaju element koji obogaćuje njegovo unutarnje uređenje. Tako će veliki drveni pult svakodnevnim korištenjem (što rezultira i inače nepoželjnim oštećenjima njegove površine) postajati sve ljepši i zanimljiviji.

lingenhel-3

Ovdje je dodatna usporedba napravljena s proizvodnim procesima koji prethode raznim delicijama, primjerice dugotrajnim sazrijevanjem vrhunskih sireva koji se mogu pronaći u bogatoj ponudi restorana.

Središnji dio čini mala mljekara koja je otvorena za javnost i gdje se mogu kušati razni sirevi ili organizirati razni eventi. Budući da ovaj dio zahtjeva posebne higijenske uvjete, odvojen je od ostatka velikim staklenim zidom, a naglašena rasvjeta pruža mu posebnu ulogu u odnosu na ostatak prostora. Time on djeluje poput kazališne pozornice čime se proizvodnja sira stavlja u središte cijele interijerske priče.

lingenhel-4

U ostatku restorana velika je pažnja dana prezentaciji Lingenhel proizvoda – butelje vina, sirevi i suhomesnati proizvodi izloženi su na specijalnim policama i izlozima poput kakvih umjetničkih djela.

lingenhel-5

Dok gole drvene grede, retro rasvjetna tijela i mramorne ploče restoranu pružaju arhaičnu notu, ozbiljan industrijski izgled omogućuje da prostor djeluje suvremeno i svježe. U svakom njegovom dijelu vidljiv je velik trud koji stoji iza njegovog uređenja, uz pomno promišljen koncept što ga posebno ističe u odnosu na druge ugostiteljske objekte kakve smo navikli vidjeti u većini europskih gradova.

lingenhel-6

lingenhel-7

lingenhel-8

lingenhel-9

lingenhel-11

lingenhel-12

Više info o samom restoranu: www.lingenhel.com
Foto: Monika Nguyen

Komentari