Etno kolekcija nakita Barbare Radulović

Barbara Radulović poznata nam je svima kao TV lice, voditeljica i producentica, a sada ćemo je upoznati i kao dizajnericu nakita kroz njen brend KOLOO tome kako je počela cijela priča s izradom nakita Barbara je ispričala: “Uvijek sam voljela izrađivati stvari rukama. Valjda je tako nekako krenula i ova priča… Nešto sam zamislila, napravila to prvo sebi, pa prijateljicama, a onda je puno više ljudi to poželjelo”.

Kolo nakit

Sve ogrlice izrađuje ručno. Kao bazu koristi kvalitetno nautičko ili konopljino uže, a od materijala koji omata oko baze pamučni konac i 100% prirodnu vunu. Barbari je izuzetno važno da nakit bude od prirodnih materijala koje je ugodno nositi i materijala koji ne izazivaju alergije. Boje, kaže, bira po osjećaju, a trenutno je inspiriraju pastelne nijanse plave, tirkizne i smeđe.

Barbara Radulović

Posebnost svih ogrlica su, naravno, etno detalji – resice, trakice s uzorcima, pletenice i slični. “Oduvijek me inspirirao folklor. Bilo da je riječ o umjetnosti, plesu, glazbi, a posebno odjevnim predmetima i nakitu – sve od Afrike do naše Slavonije. Moglo bi se reći da je moj nakit moderna interpretacija tradicionalnog. Oblikom ogrlice podsjećaju na one koje nose žene i muškarci afričkih plemena, dok materijali i uzorci podsjećaju na slavonske i dalmatinske narodne nošnje”, objašnjava simpatična kreativka i dodaje kako uživa u procesu nastanka svake ogrlice.

“Sve započinje u mojoj glavi, nakon čega prsti počinju plesti. To je nešto što me nevjerojatno smiruje i potpuno odvaja od stvarnosti. Dok izrađujem ogrlice, vrijeme stoji, a glava se prazni od apsolutno svih misli. Ovisno o modelu ogrlice, potrebno mi je tri do četiri sata za izradu, ali meni to proleti kao nekoliko minuta. Izraditi nešto vlastitim rukama je super osjećaj”, kaže Barbara Radulović.

Osim po jedinstvenoj izradi i izgledu, ogrlice imaju i zvučno ime – KOLO, koje ima više značenja. “Kolo je tradicijski ples s naših prostora, ples koji potiče zajedništvo i izražava kulturu naroda, a to je nešto što me jako inspirira. Kolo simbolizira i krug, tj. kružnicu koja je prisutna u mojim ogrlicama, a slučajno sam doznala da na jednom stranom jeziku ‘kolo’ znači vrat, što je stvarno nevjerojatno”, smije se Barbara.

Autor: Marijana Sirovina, Dom & dizajn
Foto: Darko Tomaš, Cropix

Komentari