Antivalentinovo uz sočan losos, najbolji whisky i čudovište Nessie
tko je za?

edinburgh2

Iako se u turističkoj agenciji Atlas nude razne ponude za proslavu Dana zaljubljenih, po prvi puta na tržištu našao se poseban program, za sve one koji bi voljeli 14. veljače provesti ipak na jedan posve originalan način. Antivalentinovo u Edinburghu idealan je odabir za društva željna dobre zabave, samce, obitelji s djecom, one znatiželjne, pa čak i neustrašive. I dok se bliži dan kada će crvene ruže i plišani medvjedići biti dio svakog izloga, a bombonijere teći u potocima, putovanje u Edinburgh omogućit će vam jednu posve drugačiju perspektivu Valentinova na koje ste navikli.

edinburgh10

Okružena uzburkanim Sjevernim morem, Škotska je domovina najboljeg whiskya, zelenih pejzaža, golfa, čarobnih jezera, mističnih dvoraca i zgodnih muškaraca u kiltu. No puno više od navednog, imate priliku vidjeti i doživjeti u Edinburghu, tronu škotskog ponosa. Posjetite Edinburški dvorac, zasigurno jedan od najprepoznatljivijih simbola grada, koji se ponosno uzdiže na brdu koje je nastalo vulkanskom aktivnošću, pa zbog svojih tamnih stijena dvorac djeluje još moćnije i mističnije. Čitava Škotska odiše poviješću, a šećući Edinburghom imat ćete osjećaj da ste nakratko zavirili iza kulise filmskih setova, obzirom da su ovdje snimljeni Braveheart, Rob Roy i Highlander. Vrijedi se popeti i na Arthur’s Seat, brdo u Holyrood Parku, kako biste vidjeli grad s preko 250 metara visine. Prema legendi, ovo se mjesto spominje kao jedna od mogućih lokacija Camelota, dvorca kralja Arthura.

edinburgh4

Edinburški dvorac

Jeste li znali da je J.K.Rowling u edinburškom Elephant Cafeu počela pisati Harryja Pottera? Povedete li klince u grad koji je ujedno bio i prvi grad proglašen UNESCO-vim gradom književnosti, bit će oduševljeni popiti čaj na mjestu nastanka priče o mladom čarobnjaku. Prošećite i posjetite neki od malih dućana u ulici koja je inspirirala J.K.Rowling za slavnu shopping ulicu u kojoj Harry Potter nabavlja razne čarobnjačke rekvizite. Šopingholičare će oduševiti i posjet povijesnoj ulici Royal Mile ili Kraljevska milja, koja se proteže od Edinburškog dvorca do Holyroodhousea i odlično je mjesto za kupovinu suvenira. Ovdje možete pronaći veste i šalove od kašmira, ukusne shortbread kekse, karirane kravate i kiltove – najprepoznatljiviji škotski brend.

edinburgh9

edinburgh11

Prošlost Edinburga prepuna je zanimljivih anegdota, od kojih su neke pomalo neobične, čak i zastrašujuće, tim više jer se Edinburški dvorac smatra najopsjednutijim dvorcem u Škotskoj. Dvorac je također bio pod jednom od najvećih znanstvenih istraga paranormalnog, a tom prilikom jedna djevojka bila je dovoljno hrabra da uđe u jednu od grobnica. Tvrdi kako je neposredno nakon što je ostala sama u prostoriji, čula sve glasnije disanje iz kuta prostorije, kao i bljesak svjetla iz istog smjera. To je bilo dovoljno da odustane od ideje da tamo prenoći, ali i dovoljno da zagolica svačiju maštu. Jezivo, zar ne? Ukoliko vam još uvijek nije dosta adrenalina i paranormalnih pojava, svakako posjetite Loch Ness – najpoznatije škotsko jezero dugačko 38,5 kilometara. Otkrijte postoji li zaista ‘čudovište’ Nessie, a ne pronađete li čudnovatu pojavu u jezeru, još vam uvijek ostaje Edinburško groblje. Tamo ćete pronaći psa Bobbyja, najfotografiraniju turističku znamenitost u Edinburghu, koji je iza sebe ostavio čak i slavan Edinburški dvorac. Protrljajte mu nosić, jer navodno donosi sreću.

edinburgh8

Dvorac Urquhart na jezeru Loch Ness

Bobby

Bobby

Škotska je svjetski poznata po svojoj kuhinji, pogotovo mjesnoj, a budući da je smješten na obali, Edinburgh obiluje i odličnim ribljim restoranima. Ovdje imate priliku kušati svježe uhvaćene morske plodove i navodno jedan od najsočnijih lososa na svijetu. Nemojte napustiti ovaj grad ukoliko niste probali Scotch Whisky. Odlučite li ga degustirati, uputite se u Royal Mile Whiskies, gdje ćete pronaći preko 96% imena iz svijeta viskija, od kojih je samo škotskih više od 1.000. Educirano osoblje opskrbit će vas svim željenim informacijama, a vama ne preostaje drugo nego da uživate u okusu najpoznatijeg škotskog pića.

Destilerija u Speysideu

Destilerija u Speysideu

Uzbudljivo putovanje u Edinburgh očekuje vas u garantiranom terminu od 13. do 14. veljače 2016., posebnim zrakoplovom iz Zagreba, po last minute cijeni već od 2.690 kuna po osobi, uz obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe. Budite među prvima koji će uživati u ovom novom programu i vratite se puni dojmova, a za više informacija posjetite Atlas.hr, nazovite besplatan info. telefon 0800 99 98 ili svratite u neku od Atlasovih poslovnica.

edinburgh7

D.Č.

Komentari