Andrea Čermak: Što vidjeti u Münchenu?

München je treći najveći grad Njemačke i glavni grad Bavarske. Osim Oktoberfesta na koji dolaze brojni turisti iz cijelog svijeta, München je često turističko odredište i zbog svoje prometne i kulturne važnosti, ali i bogate povijesti.

Andrea Čermak i Severina

Andrea Čermak i Severina

Što biste sve trebali vidjeti prilikom posjeta ovom gradu?

Jedna od glavnih atrakcija, neues Rathaus München, odnosno gradska vijećnica, nalazi se na Marienplatzu u samom centru Münchena. Osim bogate fasade, vijećnica je poznata i po svoja 43 zvona koja zvone svaki dan u 11, 12 i 17 sati uz koja stoje figure koje posjetiteljima prikazuju dvije epizode iz 16. stoljeća.

shutterstock_224945170

Osim vijećnice, obavezno posjetite i Viktualienmarkt, glavnu tržnicu na kojoj stanovnici Münchena svakodnevno nabavljaju svježe namirnice još od 1807. godine. U samom centru takoder se nalazi i Englischer Garten, jedan od najvećih  parkova u svijetu, veći čak i od Central Parka u New Yorku. Nakon posjeta parku možete prošetati uz rijeku Isar ili obići grad biciklom po više od 1200 km biciklističke staze.

shutterstock_123627277

Ljubiteljima umjetnosti svidjet će se muzej Alte Pinakothek u kojem se mogu vidjeti radovi umjetnika do 18. stoljeća, a za kasnije radove morat će se uputiti u Neue Pinakothek.

Alte Pinakothek

Alte Pinakothek

Barokni dvorac Nymphenburg iz 1675. jedna je od najpoznatijih znamenitosti Münchena koju takoder morate posjetiti. Nešto drugačija palača, Hofbräuhaus, zapravo je palača pive iz 1589. koja je danas u vlasništvu bavarske vlade i u kojoj možete naći pivo po originalnoj recepturi Wilhelma V, bavarskog vojvode.

Nymphenburg

Nymphenburg

Restorani koje morate posjetiti:

Schuhmanns Tagesbar – najbolje mjesto za ručak preko tjedna, točno prekoputa dućana Theresa koji je najbolji za shopping. Imaju mali jelovnik s par jela koji se svaki dan mijenja, ali uvijek se nađe nešto i sve je prefino. Uvijek je pun zanimljivih ljudi i poznatih lica.
Spatenhaus – tradicionalni bavarski restoran s pogledom na Operu
Osteria Italiana – prvi talijanski restoran u Njemačkoj
Koi – japanski fusion
Käfer – tradicionalna njemačka hrana

Schuhmanns-Tagesbar

Schuhmanns Tagesbar

Najbolje adrese za shopping:

Theresa i Marion Heinrich – multibrand dućani
Maximilianstraße – za klijentelu dubljeg džepa
Kaufingerstraße – svi high street brendovi na jednom mjestu

Theresa

Theresa

Komentari