Anamarija Brkić: Što vidjeti u Sarajevu?

Poznata hrvatska dizajnerica, Anamarija Brkić, nedavno je posjetila Sarajevo. Njezino putovanje u najsrdačniji grad na svijetu dogodilo se iz dva razloga – suradnje brenda A’marie s Burtuquali conceptom storeom i naravno – nezaobilaznog Sarajevo Film Festivala. Nakon uživanja u filmovima, na najboljim spontanim tulumima s umjetničkom ekipom, filmašima i rajom, kako kažu Sarajlije, Anamarija je podijelila s nama svoje prijedloge što vidjeti kada posjetite Sarajevo. ”Puno je detalja, misli i događaja koji su obilježili moj prvi posjet Sarajevu…” komentirala nam je – pa krenimo!

amarie-sarajevo-12

Muzej Gazi Husrev-begove medrese, jedne od najstarijih “gimnazija” u Europi, osnovane 1537. godine, u samom srcu sarajevske čaršije reprezentativan je objekt s nizovima krilnih prostorija rezidencijalnog karaktera u kojima je sažeta sva ljepota toga vremena. Pisma, srebrni bokali – ibrici, vezeni prekrivači unutar Gazi Husrev-begova vakufa, kuhinjsko posuđe, džezve na Kazandžijskoj čaršiji, ukrašavanje posuda ornamentima i gravurama samo su neki od detalja koji su pridonijeli silnom utisku koji mi je ostavio ovaj grad.

Bez obzira sto je Zemaljski muzej privremeno zatvoren, uvijek možete ući u Botaničku baštu te pogledati Sarajevsku Hagadu. Nakon toga svakako svratite u Carevu džamiju te staru katoličku crkvu na Marin dvoru.

Gradska vijećnica svojevrsno je remek-djelo izgrađeno u pseudo-maorskom stilu; zapravo prekrasna knjižnica koja je uništena 1992. godine te nakon 19 godina renoviranja vraćena u novom ruhu Sarajlijama i njihovim gostima. Trenutno postavljena izložba ‘Sarajevo kroz 100 godina burne historije grada i njegovih građana’ u suterenskom dijelu vijećnice čiji je središnji dio izložbe posvećen kulturi življenja i odijevanja kroz vrijeme svakako je nešto što vrijedi pogledati.

amarie-sarajevo-11

Od filmova pogledanih u sklopu Sarajevo Film Festivala posebno zadovoljstvo mi je predstavljala činjenica kako su dva hrvatska filma “Zvizdan” i “Ti mene nosiš” prihvaćena od strane publike. Svakako bih izdvojila i francuski film “Dheepan” canneskog pobjednika, redatelja Jacquesa Audiarda u ljetnom kinu Metalac. Ne mogu se odlučiti je li me se više dojmio sami film, koji je svakako za preporuku, ili entuzijazam prepunog gledališta pod zvjezdanim nebom.

EkipaZvizdan1

Osim glumačkih, redateljskih filmskih zvijezda, nezaboravnih projekcija za vrijeme SFF, bila sam i na odličnim partyjma, a najviše sam uživala na koncertu Marka Louisa, poznatijeg kao člana klupskog sastava St. Louis Band. Bio je to jedan kulturno-filmsko-zabavni gastro užitak!

Najbolje kafeterije: 

“Miris dunja” na Baščaršiji, a ako želite pobjeći van Starog grada, prošetajte do Akademije likovnih umjetnosti ili zelene Radićeve ulice.

miris dunja

Shopping:

Sofić nakit u Zlatnoj ulici pored Bezistana.

Deseen showroom, Kolodvorska 3 – fantastični detalji za interijere s potpisom domaćih i stranih dizajnera, kao i kompletna usluga uređenja poslovnih i stambenih prostora.

Burtuquaali Concept store, Kulovićeva 9, pored Narodnog kazališta – uz A’marie modele ovdje možete pronaći i one s potpisom Rupert Sanderson, Gordana Dimitrijević, Manu i Oyeswimwear.

amarie sarajevo (7)

Najbolji restorani:

Kod Kibeta ili Kibe Mahala restoran s najljepšim pogledom na cijelu gradsku jezgru i najfinijom gastro ponudom.

4 sobe Gospodje Safije jedinstven je ambijent vile u koji obavezno svratite na čašu vina i sljedove svjetskih kuhara.

4 sobe

Čevabdžinice:

Petica, Kod Želje, Hodžić i Mrkva.

Foto: Privatni album, Facebook, Shutterstock

Komentari