Ana Cvitaš: Jedinstven koncept boutique hotela

Inspiriran kulturnom, prirodnom i arhitektonskom baštinom Rovinja i njegove okolice, stoljetnom Hotelu Adriatic, smještenom u samom središtu grada, udahnut je dašak suvremenog života omotanog u jedinstven koncept koji ujedinjuje umjetnost i dizajn.

Boutique Hotel Adriatic post

Boutique Hotel Adriatic

Investitor projekta Maistra d.d., povjerio je obnovu i pretvorbu boutique hotela u luksuzno izdanje iskusnom Studiju 3LHD, koji potpisuje prepoznatljivi hotel Lone i nagrađivanu plažu Monte Mulini. Sa željom da se Adriatic istakne vizurom i pričom, arhitekti su, u suradnji s kustosicom Vanjom Žanko i dizajnerima interijera Studijem Franić Šekoranja stvorili projekt u kojemu sva tri elementa stvaralaštva upotpunjuju jedno drugo.

Soba Grand Piazza post

Soba Grand Piazza

Hotel Adriatic postao je time mjesto u kojemu uz goste prebivaju i umjetnine, no njihova uloga nije isključivo dekorativne prirode. Razvijajući koncept, autorski tim projekta pozvao je na suradnju četrnaestero internacionalnih umjetnika kako bi stvorili site-specific instalacije; radove koji komuniciraju s prostorom, nastavljajući se na autorski potpis umjetnika, a formirajući time jedinstvenu komunikaciju između prostora i umjetnosti koja ga ispunjava.

Bar Hotela Adriatic post

Bar Hotela Adriatic

Ulazeći u lobby i Brasserie Hotela Adriatic, gosta dočekuje prostor tamnih, opuštajućih tonova koji unosi osjećaj svježine i smirenosti u odnosu na suncem okupani Rovinjski trg i vrevu mjesta. No, ništa unutar tog prostora nije standardno; svakom je objektu dana izrazita pažnja, vodeći se idejom da cjelina ovisi o zbroju vješto propitanih i kombiniranih detalja.

Jasmina Cibic

Jasmina Cibic

U svakom prostoru hotela gosta će zaokupiti neki segment: bilo da je riječ o instalacijama, poput rada Jasmine Cibic, inspiriranog legendarnom palačom Haludovom i fotografija SofijeSilvie koje su zamrznule magiju i atmosferu rovinjskog arhipelaga ili o dugačkoj plavičastoj sofi s potpisom George Smitha, koja dominira Caffe barom Hotela.

Restoran Brasserie Adriatic post

Restoran Brasserie Adriatic

Ulazeći u sobu, gost prolazi kroz crne hodnike kojima dominiraju svjetlosne instalacije, zamišljene kao vodiče kroz prostor u kojemu je gost pozvan kako bi otkrivao nove svjetove. Rad talijanskog umjetnika Massima Ubertija, naziva Varco (op.a. vrata), elegantan je poziv u svijet imaginacije i prva je svjetlosna instalacija koju gost ima priliku ugledati odluči li se prošetati hodnicima Hotela. Starim, sačuvanim i renoviranim stubištem proteže se, kroz tri kata hotela instalacija austrijskog autora Valentina Ruhryja, dok radovi cijenjenog hrvatskog umjetnika Gorana Petercola, fotografije nastale 1963. godine, na ulicama i prostorima oko samog Hotela Adriatic, lebde u lightbox kutijama dajući uvid u noćni šarm ulica i njihovu prošlost.

Soba Hotela Adriatic post

Soba Hotela Adriatic

Iz atmosferičnog zamračenja i smirenosti hodnika gost ulazi u bjelinu i čistoću vlastite oaze; u sobu s pogledom na marinu, trg i vrevu grada na moru. Osamnaest soba opremljeno je namještajem dizajniranim i rađenim isključivo za hotel, a svakoj od soba dodijeljena je priča temeljena na radu umjetnika. Svaka je tretirana zasebno; od umjetničkih intervencija na zidovima koje su francuski umjetnik Abdelkader Benchamma i hrvatski umjetnik Igor Eškinja stvarali u hotelu, do velikih ulja na platnu Zlatana Vehabovića i instalacija tandema Žižić/Kožul.

Abdelkader Bnachamma, Ognjen Maravić

Abdelkader Bnachamma, Ognjen Maravić

Kako bi gost stekao što osobnije boravak u prostoru, sobama su dodani i manji umjetnički radovi, odloženi na policama totema, baš kao što biste ih odložili i u vlastitom domu. Uz spomenute umjetnike listi renomiranih, nagrađivanih autora pridružuju se i Chris Goennawein, Charles Munka, Kristina Lenard, Federico Luger, Saša Šekoranja, čiji radovi čine duh ovog jedinstvenog Hotela.

Serija Line Concept, Federico Luger Milano post

Serija Line Concept, Federico Luger Milano

Nađete li se u Rovinju već ovog ljeta, ne propustite priliku posjetiti Hotel Adriatic i, ako ništa više, uživati u delicijama restorana, ljubaznom osoblju te naposljetku; u prostoru u kojemu prebivaju umjetnost i vreva života.

Komentari