Alisa u zemlji čudesa na 25. Animafestu Zagreb

25. Animafest Zagreb, koji prvi put spaja kratkometražno i dugometražno izdanje, tematsku okosnicu ima u svevremenom literarnom klasiku, Alisi u zemlji čudesa Lewisa Carrolla, objavljenoj prije ravno 150 godina. Svijet s druge strane zečje rupe, koji se poigrava logikom na način jednako privlačan i djeci i odraslima, izuzetno je inspirativan za animirani film.

Rabbitland post 8

Ne čudi stoga da je knjiga doživjela brojne animirane adaptacije, od kojih je kultni status svakako stekao jedan od najuspješnijih Disneyjevih dugometražnih klasika, Alisa u zemlji čudesa iz 1951. Izuzetno nam je drago što ćemo imati priliku podsjetiti se na Disneyjevu Alisu, ali i vidjeti sasvim drugačije, također dugometražne, pristupe temi, poput onog velikog češkog nadrealista Jana Švankmajera (Alice / Něco z Alenky), koji je priču doživio kao amoralan san. Mala je poslastica i dugometražni Little From the Fish Shop češkog majstora lutka-filma Jana Baleja.
Animafest Zagreb pripremio je i dva intrigantna programa kratkometražnih filmova koji se Alisom bave direktno ili indirektno, a dijelom ih čine 18+ filmovi, koji nisu namijenjeni djeci.

Prvi od programa čine direktne adaptacije Alise, koje uključuju i dva kratka Disneyjeva filma, iz 1923. i 1936., zatim film Jabberwocky iz ranije faze Jana Švankmajera, potom začudnu interpretaciju Alise nastalu po narudžbi Američkog nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, te nadrealni seksualni film Vincea Collinsa Malice in Wonderland. Drugi program čine filmovi koje nastanjuju nesvakidašnja stvorenja poput jednoroga, izvitoperenih poligonalnih 3D-tijela ili raznoraznih zečeva.

Alice Svankmejer post 2

O najuspješnijim filmovima iz natjecateljskih programa ove će godine odlučivati međunarodni žiri koji čine brojna značajna imena svjetske animacije. U žiriju za kratkometražni film uz rame oskarovca Chrisa Landretha (Oscar za film Ryan iz 2004.) nalaze se osnivačica i direktorica Britanske nagrade za animaciju, Jayne Pilling, zatim hrvatski animator Veljko Popović, lanjska osvajačica Grand Prixa, Korejka Joung Yumi te britanska filmska i kazališna kritičarka Leslie Felperin (The Hollywood Reporter, The Guardian, Radio Times).

Logans Run post 4

U žiriju za dugometražni i hrvatski film bit će Jung Henin, dobitnik Animafestova Grand Prixa i Nagrade publike 2013., zatim hrvatski producent Siniša Juričić te osnivač i ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma Anim’est iz Rumunjske, Mihai Mitrica. O najboljem studentskom i namjenskom filmu odlučivat će grčki novinar i urednik internetskog magazina Zippy Frames Vassilis Kroustalis, nezavisna kustosica i likovna kritičarka Branka Benčić te animator kojeg Animafest već dobro poznaje, Max Hattler.

Jabberwocky post 3

Poznato je i koje ćemo trokanalne site-specific animirane radove od 26. svibnja gledati na medijskoj fasadi MSU-a u sklopu atraktivnog programa Animation goes MSU!, četvrtog po redu. Leila Topić, kustosica MSU-a, i Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta Zagreb, među brojnim prijavljenima odabrali su 16 animiranih radova međunarodnih i domaćih umjetnika, redom izuzetno zanimljivih imena svijeta animacije, uključujući i Danijela Žeželja, Maxa Hattlera, Nikki Schuster.

Monsters of Nix post 5

Međunarodni znanstveni simpozij Animafest Scanner II, koji će se održati 10. i 11. lipnja u prostorima Školske knjige (Masarykova ulica 28), i u svom će drugom izdanju nastojati predstaviti najnovija saznanja iz područja animacijskih studija te stvoriti sinergiju teorijskog i praktičnog diskursa. Glavni je ovogodišnji govornik Giannalberto Bendazzi, poznati povjesničar filma, autor i profesor, te dobitnik prve Animafestove nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije. Pored njega, na Simpoziju će izlagati 20-ak renomiranih svjetskih teoretičara iz europskih zemalja, SAD-a, Kanade, Kine te Australije.

Komentari