Najljepši klasični advent vikendi

Kao i u Zagrebu, Advent u Beču donosi više programa i sajmova raspoređenih po cijelome gradu, no kada se spominje božićni sajam u Beču, najčešće se misli na ‘Adventsku čaroliju u Beču’ koji se održava u središtu grada, ispred Gradske vijećnice.

Ponekad se koristi i naziv ‘Christkindlmarkt’, što se opet uglavnom odnosi na spomenuti sajam ispred Gradske vijećnice, no naziv se zapravo može koristiti za bilo koji božićni sajam u gradu. Kroz višestoljetnu povijest, Christkindlmarkt je postao uistinu međunarodni sajam, s preko tri milijuna posjetitelja, od čega oko pola milijuna njih dolazi iz inozemstva. Od malog lokalnog sajma, prerastao je u skup od približno 150 štandova s izlagačima koji prodaju različite prigodne proizvode te pridonose tome da Beč u to vrijeme postane jedno od najšarmantnijih europskih mjesta.

Središnji bečki adventski sajam održava se po 31. put u sadašnjem obliku, a ove godine očekuje ga nekoliko važnih promjena više sene ne održava pod nazivom ‘Adventska čarolija u Beču’, nego ‘Bečki božićni san’. Posebnom ugođaju sajma pridonose i zborovi iz cijeloga svijeta, čiji repertoar varira od klasičnih skladbi, preko tradicionalnih božićnih pjesma do gospela.

Kao i u Beču, program Adventa u Grazu odvija se na nekoliko trgova i mjesta u gradu, kao što su Glockenspielplatz, Schlossberg, Mehlplatz, Karmeliterplatz, Tummelplatz ili Färberplatz, dok je najpoznatiji i najveći onaj na glavnom trgu, Hauptplatzu.

Tradicionalna jela i pića, ručno rađeni božićni ukrasi i figurice, dječja zemlja čuda s klizalištem, predivne jaslice napravljene kao skulptura od čak 50 tona leda, smještene u dvorištu Landhausa mali su dio te magične božićne atmosfere. Golemo božićno drvce nalazi se na Hauptplatzu i osvijetljeno je s više od 25000 svjećica. Radno vrijeme sajma i gastronomske ponude je do 22 sata.

Od ostalih sajmova u Grazu ističe se onaj u Franjevačkoj četvrti. Najstariji je to božićni sajam u Grazu koji uz Franjevačku crkvu donosi odličnu gastronosmku ponudu u atmosferi tisuću lampica. Osim njega, svakako posjetite i onaj na Schlossbergu – ovaj odiše posebnom dozom romantike i posebnog ugođaja.

Advent u Salzburgu, kao i Adventi u Beču i Grazu, zapravo je skup više sajmova koji se održavaju na nekoliko mjesta u gradu. Ipak najčešće se misli na Christkindlmarkt, smješten na trgovima oko Katedrale, Domplatza i Residenzplatza. Središnji božićni sajam u Salzburgu prvi put se spominje još u 15. stoljeću te je time jedan od najstarijih sajmova takve vrste u Europi. Nekoć je bio poznat pod nazivom sajam sv. Nikole (Nikolaimarkt), no danas se isključivo koristi naziv Christkindlmarkt.

Najčešći suvenir s Adventa u Salzburgu su baš božićni ukrasi. Na Christkindlmarktu mogu se pronaći božićni ukrasi svih vrsta, boja i oblika. Cijene najvećeg broja dekoracija uglavnom se kreću od tri do 15 eura, a često znaju posjetitelje iznenaditi cijene proizvoda kao što su staklene kugle za jelku, koje nerijetko prelaze i nekoliko desetaka eura po komadu. No, bez obzira na to, Christkindlmarkt je nezaobilazno mjesto koje svakako morate posjetiti odlučite li se na adventsko putovanje u Salzburg.

Ove godine Advent u Ljubljani ukrasio je ulice i trgove, poput Prešernova trga, Tromostovja, Kongresnoga trga, Mestnoga trga, Stritarjeve ulice, Staroga trga ili Ljubljanskoga grada kojima nerijetko hodaju brojni turisti, pogotovo vikendima, dok miris kuhanog vina, čaja i pečenih kobasica privlači sve posjetitelje do prvih kućica.

Većina štandova s blagdanskom ponudom smještena je uz Cankarjevo nabrežje i Hribarjevo nabrežje, što su ujedno i dvije ulice koje se nalaze odmah uz rijeku Ljubljanicu. Blizina rijeke daje dodatnu notu svečanoj atmosferi tako karakterističnoj za posljednji mjesec u godini. Ondje se mogu kupiti suveniri s božićnim motivima, lampice, nakit za ukrašavanje jelki, kape, šalovi, rukavice, ali se mogu probati i brojne slastice.

Želite li uživati u odličnom pogledu na okićenu i osvijetljenu Ljubljanu, zaputite se na Ljubljanski grad, srednjovjekovni dvorac koji se nadvija nad središtem grada. Dvorac je zimi kao vizura i sam posebno zanimljiv, s obzirom da je tada posebno osvijetljen, što najviše dolazi do izražaja kada snijeg zabijeli Ljubljanu, a i brdo na kojemu se nalazi.

Prije dvije godine Maribor je imao veliku čast biti kulturna prijestolnica Europe. U skladu s tom titulom, uređenost i izgled grada, stvaraju dojam jako civiliziranog i kulturnog grada koji tijekom Adventa osim bogate gastronomske ponude tradicionalnih jela i pića donosi nekoliko zanimljivosti kao što su posjet povijesnoj jezgri grada, katedrala iz 12. stoljeća, mostovi na rijeci Dravi, Glavni trg, gradska vijećnica, Židovski trg. Ovaj pitoreskni i pitomi grad prekrasan je tijekom adventa, a njegova blizina samo je bonus zašto planirati posjet u ovo blagdansko doba.

Foto: Instagram

 

Komentari