Stolac za izležavanje u vrtu

Nitko ne zna tko je točno dizajnirao Acapulco stolac. 1950-ih pojavio se u poznatom, tada vrlo mondenom, meksičkom ljetovalištu po kojem je dobio ime, a otada osvaja srca ljubitelja dizajna koji njime opremaju kako interijere, tako i eksterijere. Postao je sinonim za tropski odmor, automatski poziva na izležavanje na suncu uz, recimo, koktelčić u ruci što mu je zagarantiralo bezvremenost kroz vrijeme i stilove.

acapulcochair-urbanoutfitters

Urban Outfitters

Ovaj stolac idealan je za vruće dane zbog svoje prozračnosti i jednostavnog dizajna – metalnog okvira oko kojeg se mota plastificirana (ponekad presvučena kožom) žica ili uže, a uz to je atraktivnog izgleda i čest gost terasa, vrtova, okružuje bazene, ali služi i kao dekor dnevnih soba. Možda grublje vanjštine, nije neudoban kako se naizgled čini – svi koji su u nedoumici mogu samo dodati prostirku ili jastuk u njegovu jajoliku školjku.

Na tržištu postoji nekoliko izvedenica modela, s različitim pletenjem žica oko okvira, gušće ili rjeđe nanizanim istim tim žicama, raznim materijalima i bojama, dubljom ili plićom školjkom sjedalice, itd. i svi se oni vode pod istim imenom, ali samo je jedan original koji se još uvijek proizvodi u Meksiku. Doduše zbog delikatne izrade i vrijednosti postoje debate isplati li se uložiti u original ili posegnuti za suvremenijom replikom koja puno bolje može izdržati vanjske uvjete zbog naprednijih materijala.

Kroz godine su nastajale brojne druge izvedenice stolca, poput naslonjača, stola i slično, samo dodatno raspirujući maštu zaljubljenika u dizajn. Acapulco stolac bio je i još uvijek jest čest gost magazina o uređenju prostora jer odiše posebnom fotogeničnošću, pogotovo smješten u scenografiju kuće na moru, terase uz bazen ili bujnog zelenog vrta. Uz porast boho utjecaja posljednjih sezona, i on se počeo sve više kombinirati s drugim etno motivima u kompletiranju ladanjskog stila. Inspirirajte se s našim odabirom fotografija, možda pronađete baš pravu ideju za sebe!

Greenpoint Works

Greenpoint Works

OK Design

OK Design

Ocho Workshop

Ocho Workshop

Komentari