7 stvari koje potajno (i ne tako potajno) uništavaju vašu kosu

njegovana-kosa-4

Tajna zdrave kose leži u puno više faktora od samo redovitog pranja, ali to znamo svi. Prepoznajemo svoj tip kose i kroz godine tražimo savršena rješenja kako bi se manje mastila, kako ne bi bila suha, kako vrhovi ne bi pucali… Kozmetička industrija samo otežava stvari s ogromnom količinom proizvoda na tržištu, od kojih će neki često samo pogoršati stanje na našoj glavi iako su primijenjeni pravilno. Ponekad bacamo novac na sve te silne bočice i tubice tražeći rješenje, ali ne obraćamo pozornost na neke faktore unutar vlastite beauty rutine koji možda rade veliku štetu.

Češljanje suhe kose i češljanje mokre kose

Suho češljanje i mokro češljanje na kraju podjednako uništavaju kosu. Tajna je u češljanju vlažne kose, pogotovo ako prije pranja na nju nanesete hranjivu masku ili ulje. Tako ćete je najmanje čupati, a uz to pametno birajte četku za svoj tip kose.

Prečesto šamponiranje

Masna kosa uglavnom će dovesti do prečestog pranja kose. U tim slučajevima, ne samo da kemikalije iz šampona uništavaju vlasi, to čini i tvrda voda puna kamenca. Kosa postaje još tanja i zapravo se još više masti, a to je na kraju potpuni kontraefekt. Pokušajte odrediti radi li se o vanjskim faktorima ili možda imate pogrešan šampon, te testirajte onaj za često pranje kose.

njegovana-kosa-1

Previše regeneratora

Sa željom da kosu nahranite i date joj dovoljno vlage, možete pretjerati u korištenju regeneratora. On zauzvrat može početi mastiti kosu, isušivati vlasište ili poticati beživotnost kose. Okrenite se prirodnim maskama i uljima za kosu koji nisu agresivni te hrane vlasište.

Često sušenje fenom

Ako često perete kosu, onda je vjerojatno i često sušite fenom. No ona se tako dodatno isušuje i lakše puca, što će samo pospješiti uništene vrhove. Pokušajte je sušiti na zraku koliko god možete, nakon nježnog trljanja ručnikom.

Često bojenje

Poznata je stvar kako boja za kosu isušuje vlasi i vlasište. Ako bojite kosu onda prvo obratite pozornost na boju i birajte one prirodnije, a onda obratite pozornost i na šampon i regenerator koji moraju biti ekstra nježni. Čak i ako imate samo ombre, pripazite, jer bi vam vrhovi mogli popucati puno brže ako ih ne njegujete.

njegovana-kosa-2

Peglanje ili rađenje valova figarom

Ovo je također očita stavka – velika vrućina pegle isušuje i uništava kosu. Ona slabi, puca, lista se. Ako ste primijetili taj problem i baš nikako ne možete odustati od ove navike, pokušajte koristiti četku dok sušite kosu i tako je ravnajte te kosu češće hranite prirodnim maskama.

Često vezanje u rep

Vezanjem kose ona se lomi, pogotovo ako često vežete visoki rep. Također isti efekt imaju i čvrsto stegnute pletenice. Pripazite da ne pretjerujete s vezivanjem kose, alterirajte između raspuštene i zavezane, ako ništa drugo onda kod barem kod kuće.

Foto: Camilla Pihl (@camillapihlno)

Komentari