Dotrajale namirnice koje možete iskoristiti za svoju beauty rutinu

namirnice naslovna3

Svakome od nas s vremena na vrijeme dogodi se da bacamo hranu kojoj je istekao rok trajanja ili je jednostavno izgubila svježinu, budući da ju nismo stigli konzumirati. No, postoje namirnice kojima možemo dati novu namjenu i u slučaju njihove dotrajalosti iskoristiti ih u svakodnevnoj beauty rutini i ‘uradi sam’ tretmanima ljepote. Raditi vlastite proizvode za njegu zabavno je samo po sebi, a kada tome dodamo ono što nam je ostalo u frižideru, i ekonomično. Koji ostaci hrane ne moraju biti smeće, doznajte u nastavku.

Bobičasto voće

Mekane ili zgnječene bobice borovnice, malina, kupina ili pak jagode ne trebaju biti bačene. Umjesto toga, iskoristiti ih možemo za masku koja će očistiti i osvježiti naše lice. Prirodne voćne kiseline i enzimi iz bobičastog voća pomažu riješiti nagomilane nečistoće na površini kože i očistiti začepljene pore. Jednostavno ih pasirajte u blenderu i nanesite direktno na kožu.

maline1

Pivo (bez pjene)

Sigurno ste već čuli za praksu ispiranja kose pivom kako bi ona bila bujna i sjajna. Piva je odličan proizvod za ‘styling kose’ pa kada se zaželite dodatnog volumena, jednostavno posprejajte pivom vlažnu kosu, a zatim je osušite i stilizirajte po želji. Ne morate se bojati neugodnog mirisa, jer se on izgubi kada se pivo osuši.

Avokado

Avokado je u posljednje vrijeme postao izuzetno popularna namirnica koju volimo jesti na tostu. No, najčešće nam ostane ona druga polovica avokada s kojom ne znamo što bismo. Kada se to dogodi, ideja je iskoristiti drugu polovicu za masku za lice, koja će hidratizirati lice. Zgnječeni avokado može se pomiješati i sa zobi te iskoristiti kao dobar piling za cijelo tijelo. Avokado potrebnom vlagom opskrbljuje i kosu pa ga možemo umasirati u vlažnu kosu, ostaviti 15-20 minuta da djeluje i zatim isprati.

med2

Kristalizirani med

Ako med u bočici ili teglici postane kristaliziran (znat ćete ako je u krutom stanju), ne moramo ga bacati. Možemo ga dodati u kupku dok ju pripremama, a koristiti ga možemo i kao masku za lice ili regenerator za kosu. U svakom slučaju, koža i kosa djelovat će mekano poput svile.

Grčki jogurt

Kupili ste koji grčki jogurt viška i niste ga stigli pojesti prije isteka roka trajanja? Dajte mu novu namjenu. Grčki jogurt odličan je izvor laktalne kiseline, sastojka koji se može susresti u brojnim beauty proizvodima. On pomaže i prilikom skidanja odumrlih stanica s površine kože, a postoji i kombinacija s medom koji odlično hidratizira. Dvije čajne žličice grčkog jogurta i jedna čajna žličica meda kombinacija su za masku, koju na licu ostavljamo da djeluje 15 minuta i potom ispiremo toplom vodom.

zobena kaša post

Zobena kaša

Previše zobene kaše skuhane za doručak moguće je iskoristiti i u večernjim satima, i to kao umirujuću masku, koja se za maksimalni efekt pomiješa s malo meda i kiselog vrhnja ili običnog jogurta.

Vino ili šampanjac

Kada ishlape, vino ili šampanjac efektivno su sredstvo za pranje kose, iz koje također ispiru talog proizvoda za stiliziranje i ostavljaju ju super čistom. Jedna čaša starog vina miješa se s jednom šalicom obične vode te potom koristi nakon šamponiranja. Vino ili šampanjac u kombinaciji s vodom umasiramo u tjeme i potom dobro ispiremo toplijom ili hladnom vodom.

Foto: Shutterstock

Komentari