5 savjeta za brži metabolizam

Ponekad vježbanje i dijeta ne daju rezultate u željenom roku, a kako se bliži ljeto i rok za dolazak u željenu formu, spremni smo iskušati razne metode za brzo mršavljenje. Umjesto brze detoksikacije sokovima ili raznih tretmana za mršavljenje, pokušajte primijeniti ovih 5 savjeta za ubrzavanje metabolizma koji će vam pomoći u skidanju kilograma, ali i poboljšati zdravlje.

karlie kloss

Trening u intervalima, bilo da se radi o trčanju, plivanju ili čak hodanju, jedan je od načina za ubrzavanje metabolizma jer sagorijeva više energije od onog klasičnog. Takva vrsta treninga nije neka velika mudrost – trčite 5 minuta umjerenom brzinom, zatim 60 sekundi ubrzajte do šprinta i nakon toga još 90 sekundi trčite normalnom brzinom. Cijeli niz ponovite 4-5 puta, 2 puta tjedno.

shutterstock_182767235

Pijte zeleni čaj. Brojna istraživanja pokazala su da ljudi koji piju zeleni čaj gube više kilograma od onih koji ga ne piju. Osim što je pun antioksidansa, pomaže i u sagorijevanju masti. Ujutro ga možete zamijeniti za kavu, a preporučljivo ga je piti tijekom cijelog dana, i to sveukupno litru. Iako se to možda čini puno, možete ga ohladiti i dodati kockice leda i dobili ste zdrav i osvježavajuć napitak. Osim zelenog čaja, pijte i dovoljno vode.

shutterstock_188434373

Ne preskačite doručak. Iako mnogi tvrde da za to nemaju vremena ili da im to jednostavno ne odgovara, lagani jutarnji obrok pomaže organizmu da se probudi i pokrene metabolizam. Lagani obrok od svega 250 kalorija puno će značiti za kvalitetan početak dana. Napravite jednostavni smoothie, integralni tost ili unaprijed pripremite zdrave muffine koje možete zamrznuti i onda odmrznuti po potrebi. Ostale obroke tijekom dana podijelite u više manjih.

shutterstock_283361561

U prehranu uključite više proteina i ljutih začina. Proteini će vas duže držati sitima, osobito ako ih jedete za doručak. Također, za probavljanje proteina potrebno je više energije, što znači da će vaše tijelo trošiti više kalorija. Ljuti začini poput čilija tjeraju tijelo na proizvodnju veće količine topline i pomažu ubrzati metabolizam. Dodajte malo mljevenog čilija u salsu, pečenu piletinu, umake, pizze, tjesteninu i rižu. Malu količinu nećete ni primijetiti, a ubrzat će vam metabolizam.

shutterstock_220241761

Dobro se naspavajte. Kada ne spavate dovoljno, to utječe na proizvodnju hormona koji reguliraju apetit i sagorijevanje energije. Isto tako, količina sna utječe na regulaciju razine šećera u krvi, što opet dovodi do povećane želje za hranom. Uz sve to, dobar san učinit će vas produktivnijim i bolje raspoloženim sljedeći dan. Ipak, u svemu treba imati mjere, pa tako nije preporučljivo spavati po 12 sati na dan. Kvalitetan san od 8 sati bit će vam dovoljan za obavljanje svih aktivnosti i za dodatno ubrzanje metabolizma.

Foto: Shutterstock, Nike, NastyGal

Komentari