5 razloga zašto biste na blagdane trebali gledati pozitivno

Kako božićni dani postaju sve bliži, mnogima od nas glavom se vrzma pitanje ‘kako preživjeti blagdane?’. Gdje god prođemo, bombardirani smo prigodnim reklamama, stoga nije teško doći u ‘grinch’ raspoloženje i zaboraviti uživati u blagdanima, u općoj trci koju vodimo s vremenom, očekivanjima i obavezama. Blagdani ipak mogu biti opušteni i zabavni, a ovo je pet razloga zbog kojih bi na njih mogli početi gledati pozitivno.

Pozitivni blagdani8

1. Vrijeme provedeno izvan radnog mjesta

Neovisno o tome kojim se poslom bavili, blagdani obično znače barem nekoliko dana predaha od svih obaveza kojima smo zaokupljeni cijeloga prosinca. To dragocjeno vrijeme iskoristite za sebe. Pokušajte stati na kočnicu, sve poslovne brige i obaveze ostavite po strani i ne razmišljajte o onom što vas očekuje jednom kada se vratite na radno mjesto. Umjesto toga, posvetite se obnavljanju svoje kreativne energije: pročitajte knjigu čije čitanje odgađate već mjesecima, igrajte društvene igre, posjetite kino… Jednostavni prekid svakodnevne rutine dovoljan je razlog za slavlje.

Pozitivni blagdani5

2. Obiteljski trenuci

Svi imamo članove obitelji koji zajedničke trenutke čine tako posebnima, ponekad i izazovnima, pa u tim situacijama od obiteljskih susreta za božićnim stolom unaprijed strepimo, jer već dobro znamo scenarije koji se svake godine ispočetka ponavljaju. No, s druge strane, trebali bismo imati na umu da su trenuci provedeni s obitelji jedinstveni i neprocjenjivi. Vrijeme brzo prolazi i ne pruža priliku za ispravke, stoga budite pozitivni, strpljivi, prisutni, otvoreni, puni ljubavi i poštovanja za svaku osobu za blagdanskim stolom.

Pozitivni blagdani

3. Radost darivanja

Iako pokloni nisu mjerilo prijateljstva ili ljubavi, djeca smo u duši i svojim bližnjima ipak volimo pokazati da mislimo na njih, a također volimo i kada se netko sjeti nas prigodnom gestom darivanja. Uživajte u procesu davanja i dobivanja, cijenite činjenicu da ste dovoljno sretni da to možete napraviti, napunite svoje srce pozitivnim emocijama, no zapamtite da pokloni ne moraju biti megalomanski kako bismo nekoga impresionirali, savršen poklon za nekoga koga volimo može biti i neka originalno osmišljena sitnica.

Pozitivni blagdani4

4. Uživanje u blagdanskoj kuhinji

Držite se strogog režima prehrane i već sada vas hvata nervoza zbog božićnih delicija koje će vas staviti pred iskušenje? Popustite pritisak i barem se na jednu večer prestanite sustezati. Nutricionisti sugeriraju 90/10 teoriju u kojoj 90% vremena jedete zdravije i pijete mnogo vode, dok 10% vremena jedete ono što želite, bez straha da vaše tijelo to neće moći podnijeti. Priprema li se u vašoj obitelji susret na Badnjak čiji jelovnik možda nije nalik vašoj rutini, samo uživajte u njemu i razmišljajte o ljubavi i trudu koji je član vaše obitelji uložio da vas usreći svojom kuhinjom.

Pozitivni blagdani6

5. Odmak od vanjskog svijeta

Blagdanska lijenost, ako je u ograničenim količinama, nije grijeh. Možda ćete preskočiti svoju uobičajenu fitness rutinu kako biste mogli ležati na kauču i gledati omiljene božićne filmove, što je sasvim u redu. U svakom slučaju, nakratko se odmaknite od vanjskog svijeta, odviknite se od tehnologije i pobjegnite od svih loših informacija. Pripremite si dugu i opuštajuću vruću kupku, priuštite si šetnju i prekinite sa svime što ste radili kada ste radili. Obnovite um i tijelo i vratite se osvježeni jednom kada se vratite u svoj uobičajeni životni ritam.

Foto: Anthropologie, Tommy Hilfiger

Komentari