5 neobičnih europskih odredišta za nezaboravno ljeto

Još ne znate kako provesti ovo ljeto? Prošlogodišnje istraživanje Glasa Slavonije pokazalo je da je čak 59 posto Hrvata proteklih godina ostala uživati u ljepoti kristalno čistog hrvatskog mora, no broj Hrvata koji ljetuju u inozemstvu sve više raste.

Europa je kontinent kojeg zovu kolijevkom civilizacije, što je naziv koji nam uvijek iznova potvrđuju njeni nepresušni izvori kulture. Da bi se istinski doživjelo sve što ona ima za ponuditi, nije potrebno ograničavati se na poznata turistička odredišta poput Rima, Pariza, Londona i Milana koja se smatraju najpopularnijim europskim odredištima. U većini slučajeva, samo je jedna kratka vožnja iz većeg kulturnog središta ono što Vas dijeli od možda sasvim nepoznatog, ali jednako vrijednog odredišta koje nudi izvoran doživljaj europske šarolike kulturne ponude.

view of cardiff castle and barbican, gothic revival extentions made in the 19th century by the marquess of bute

Cardiff, Velika Britanija

Prema podacima Telegrapha, London je nesumnjivo najposjećenije odredište u Velikoj Britaniji, ali i u svijetu, što svjedoči i broj od 18,69 milijuna posjetitelja. Ta razina popularnosti među turistima ima i svoje nedostatke. Želite li iskusiti sve što Vam ova zemlja ima za ponuditi na autentičniji način, razmislite o posjeti Cardiffu. Cardiff, glavni grad Walesa, nudi mnogo toga što bi se moglo svidjeti jednom radoznalom, kulture željnom i na avanturu spremnom turistu. Urbanoj atmosferi pridonose širok izbor živopisnih restorana i najraznovrsnijih mjesta za izlazak, ali neće se razočarati ni oni koji, kad se spomene Velika Britanija, zapravo prvo pomisle na nogomet ili prekrasne škotske dvorce.
Među impresivnije građevine koje ćete naći u južnom Walesu ubraja se i Millenium Stadium, stadion na koji puca pogled iz skoro svakog dijela grada. Posjet impresivnom dvorcu u Cardiffu dat će Vam uvid u bogatu velšku povijest, dok će obilazak kompleksa podzemnih tunela na kojima je sagrađen zabaviti i one avanturističkog duha. Ako Vam ni nakon toga ne bude dosta otkrivanja tajni koje čuvaju velški dvorci, samo sjednite u auto i potražite svoju sljedeću destinaciju.

post 2

Malta

Ako sanjate o osunčanim mediteranskim otocima, dobroj hrani i burnom noćnom životu, a ne želite još jedno ljeto provesti na hrvatskoj obali, Malta bi mogla biti baš ono što ste tražili.
Ovaj maleni otok smješten u srcu Mediterana nije ni popularan ni poznat kao Sicilija ili grčko otočje, ali im je zato dostojna konkurencija. Prepuna minijaturnih sela nad koje se nadvisuju prastare crkve, i živopisnih gradića opasanih debelim srednjovjekovnim zidinama, Malta će Vas osvojiti svojom bogatom kulturnom poviješću, kao što se najbolje može vidjeti na primjeru Hal Saflieni Hypogeum – 5000 godina stare podzemne nekropole. Povijesni ostaci nisu, međutim, sve što Malta ima za ponuditi.
Mediteran je poznat po gurmanskoj kuhinji i vrhunskom vinu. Ni tu Malta ne zaostaje za poznatijim turističkim odredištima, ali dok se dobro hranite i ispijate poznati malteški Grand Maitre, moći ćete uživati i u zanimljivom spoju povijesne i urbane atmosfere. Dobar je primjer otvorenosti za razne oblike zabave Texas Hold’em European Tour od PokerStars–a, čija je popularnost drastično porasla tijekom zadnjeg desetljeća, pogotovo zbog televizijske eksponiranosti, kao i utjecaja interneta i popularne kulture. Turnir će se održati u St. Julianu – neslužbenoj prijestolnici malteškog noćnog života, koju tako zovu jer je bogata sadržajima kakvi privlače suvremene turiste, poput Portomaso Casina.

Lugano, Švicarska

Švicarska nije među popularnijim europskim odredištima, pogotovo ljeti, ali to ne znači da ne skriva neka uistinu zanimljiva mjesta. Jedno od onih koja zaslužuju biti spomenuta je i Lugano.
Najveći grad u švicarskoj pokrajini Ticino – Lugano – živopisan je povijesni grad koji se smjestio na sam rub istoimenog jezera. U neposrednoj blizini nalaze se još dva romantična jezera, kao i sve prirodne ljepote koje krase jug švicarskih Alpi. Zbog svega toga grad slovi kao savršeno mjesto za odmor onima kojima je draži svjež planinski zrak od užarenih plaža. Osim toga, Lugano ima i mnoge druge prednosti. Prepun živahnih barova poput Bottegone del Vino, gdje prema Michelinovom vodiču možete probati čak 100 vrsta vina, neće Vas razočarati ni što se tiče hrane, a ni noćnog života. Ako od ovog ljeta očekujete odmor za dušu, samo zamislite opuštajuću šetnju jednom od zavijajućih popločenih uličica s pogledom na prekrasne švicarske Alpe.

post 3

Manarola, Italija

Rim, Firenza i malena toskanska sela zaslužila su biti nazvana biserima Italije, ali znatiželjnom turistu ona je spremna ponuditi i mnogo više od toga. Ako Vas privlače mediteranske čari manjih talijanskih mjesta, Manarola možda bude Vaše savršeno ljetno odredište.
Cinque Terre naziv je za pet srednjovjekovnih talijanskih sela, među koje se ubraja i Manarola, koji su se svi našli na Unescovoj listi svjetske baštine. Ona je savršeno mjesto za početak puta tijekom kojeg ćete moći uroniti u bogatu talijansku povijest.
Sjeverna Italija pokrajina je u koju se smjestila Manarola, zanimljiv gradić poznat po vrhunskom slatkom sciacchetra vinu i bogatoj kulturnoj povijesti. Za lijena ljetna popodneva idealne su šetnje kroz živopisne gradske uličice, nakon kojih se možete odmoriti uz šalicu kave ili čašu vina na malenom trgu – talijanskoj piazzi – nad kojeg se nadvisuje stari zvonik. Kao i većina okolnih mjesta, Manarola je pogotovo živa 15. kolovoza, na datum kad se obilježava poznati Ferragosto.

post 4

Nordfjord, Norveška

Ako Vam je do uistinu neobičnog ljetnog provoda, umjesto da se zaputite južno, krenite prema hladnijim sjevernim predjelima. Iako nije omiljeno turističko odredište, Norveška nudi nepregledna prostranstva netaknute prirode i bezbroj prilika za nezaboravnu ljetnu avanturu.
Nordfjord je sjeverna norveška pokrajina koju krase mnogi glečeri, prekrasne plaže i planinski vrhovi, od kojih je najviši Mt. Skåla sa svojih 1848 metara. Čak i ako niste zaljubljenik u prirodu, ovdje vam zasigurno neće biti dosadno.
Nordfjord je poznat po prekrasnim planinarskim stazama koje možete iskusiti i iz automobila. Osim na klasično planinarenje, ovdje ćete moći otići i na šetnju glečerom – Nordfjord je pokrajina u koju se smjestio najveći glečer na kopnenom dijelu Europe.
Posjet Nordfjordu neće vas razočarati ni ako više volite ljetne od zimskih sportova. Hoddevik je mjesto u Nordfjordu gdje se mogu naći dugačke plaže idealne za surfanje, zbog čega ono glasi kao jedno od najboljih surferskih odredišta u Europi.

Komentari