5 jednostavnih savjeta za organiziraniji život

@theannaedit

@theannaedit

Kraj ove i početak nadolazeće godine se približavaju. Za mnoge, prvi dan 2017. godine bit će datum koji će označiti početak mnogih novogodišnjih odluka od kojih će rijetke izdržati do kraja prvog tjedna, a gotovo nijedna do kraja godine. Jedan od najpopularnijih odluka koju često nije potrebno ni izreći ni napisati i koju pokušavamo donijeti ne samo svaki prvi dan godine, već i gotovo svaki ponedjeljak i svaki rođendan, jest ona o sređenijem i organiziranijem životu.

Do početka sljedeće godine dijeli nas točno pet tjedana, a u nastavku vam donosimo pet jednostavnih navika koje će vam pomoći da ne zaboravite onu kavu koju ste dogovorili prije mjesec dana ili ciljeve koje ste si postavili prije nekoliko mjeseci i da vam kuća bude jednako organizirana i uredna poput rasporeda.  Svaki tjedan usvojite jednu od navika i uživajte u novoj godini, već organiziraniji.

POPISI, POPISI, POPISI

Popisi su toliko jednostavna, a toliko divna stvar bez koje je, čini se, gotovo nemoguće biti organiziranija verzija sebe. Bilo da se radi o popisu dnevnih zadataka, mjesečnih obaveza i posebnih prilika ili popisa namirnica zakačenog na frižideru, popisi izgleda imaju čarobnu moć kojom na motiviraju i potiču ne samo organiziranje, već i produktivnost. Kad usvojite naviku rađenja dnevnih, tjednih i mjesečnih popisa, uvedite kategorije kako bi vam popis bio što jednostavniji i lakši za snalaženje. Na početku pretrpani popisi s vremenom će se pretvorite u mnogo kraće, ali i mnogo realnije popise obaveza i zadataka, a svaka kvačica kraj obavljenog zadatka svakodnevno će vam dati osjećaj malog postignuća.

OSOBNI PLANER

Za svakodnevne popise možete koristiti svaku bilježnicu, blok ili najobičniji bijeli papir, no posebni godišnji planer promijenit će vašu tjednu rutinu i zasigurno vas pretvoriti u osobu bližu onoj organiziranoj verziji vas kojoj težite. Najbolji godišnji planeri jesu oni koji osim mjesečnog pregleda imaju i tjedni, tako da mjesečni možete iskoristiti za upisivanja rođendana, izuzetno bitnih dogovora i posebnih prigoda, a tjedni ispunite svakodnevnim obavezama.

ČISTI PROSTOR, ČISTI UM

Bilo da govorimo o radnom stolu, kauču ispred televizora ili prostoru koji koristite za vježbanje, urednost prostora pomoći će vam da  se stvarima, bilo da se radi o poslu ili odmaranju, posvetite u potpunosti jer vas hrpa odjeće na stolici koju vam zahvaća periferni vid neće podsvjesno kopkati kada dva sata mijenjate televizijske programe ili svu koncentraciju trebate usmjeriti na dovršavanje projekta. Svaku večer i jutro odvojite nekoliko minuta i pospremite stvari na njihovo mjesto te jednostavne stvari poput pranja i pospremanje suđe pretvorite u naviku.

PLANIRAJTE UNAPRIJED

Svaku nedjelju navečer, kad gledate film ili jednostavno uživate u posljednjim satima vikenda iskoristite kako bi se pripremili za najomraženiji dan u tjednu ispred nas. Provjerite u planeru imate li posebnih prigoda ili bitnih dogovora, isplanirajte ciljeve za tjedan ispred i okvirno isplanirajte dane što će vam pomoći kako bi lakše isplanirali svaki dan pojedinačno. Iako zvuči kao puno planiranja, jednom kada planiranje unaprijed pretvorite u navike bit će vam dovoljno 10 min na kraju tjedna za bolji tjedan ispred vas. U svoje tjedno planiranje možete uključiti i planiranje obroka, vježbanja i sličnog.

SEZONSKO ČIŠĆENJE

Apsolutno svega. Kako bi izbjegli nagomilavanje nepotrebnih stvari u ormarima i mislima, sezonsko čišćenje je navika vrijedna usvajanja. Ispraznite svaku ladicu i pažljivo vratite samo ono što vam doista treba, donirajte odjeću, u planeru provjerite što ste sve uspjeli postići u prethodnoj sezoni i što vas sve čeka u sljedećoj.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari