5 fitness navika koje trebate usvojiti što prije

Odlazak u teretanu mukotrpan je proces, znamo. Uvijek postoji neka isprika – ili je prevruće ili prehladno, na poslu je bilo stresno i naporno, ne osjećate se dobro, nemate vremena… Isprike su nebrojene i toliko lake da brzo upadamo u njihovu klopku i naprosto zauvijek odgađamo tu toliko potrebnu tjelovježbu. Što je osoba mlađa to je manje svjesna mogućih problema koji dolaze s godinama i rijetko tko razmišlja dovoljno rano početi s treninzima kako bi što duže ostao u formi i kako bi posljedice za zdravlje bile što manje.

fitnessnavike4

Naime, ne radi se o kilaži i gubljenju iste već o održavanju kondicije kako bi cijelo tijelo moglo kontinuirano dobro funkcionirati bez bolova u zglobovima, kralježnici i slično, svemu što na dnevnoj bazi pati dugim sjedenjem u uredu. Održavanje kroz godine ne zahtijeva čak ni prevelik napor, a donosi značajne rezultate.

1. Razgibavajte se

Tjelovježba ne mora biti žestoka, dovoljno je pronaći oblik sporta ili aktivnosti koja vam paše i kroz koju ćete razgibati tijelo. Bilo da je to teretana, yoga, pilates, trčanje ili nešto slično, važno je da u tome istinski uživate te da osjećate fizičku i psihičku korist jer to osigurava da nećete brzo odustati. Istežite se dok sjedite u uredu, prošećite kad stignete – neprestano kretanje je najvažnije.

fitnessnavike6

2. Kontinuirano vježbajte

Što duže ustrajete u omiljenom obliku tjelovježbe ona će vam prijeći u naviku i teže će biti odustati nego nastaviti u laganom ustaljenom ritmu. Pronađite svoj ritam, hoće li to biti svaki dan kroz kraći period vremena ili par puta tjedno pa duže – na vama je. Bitno je da iz tjedna u tjedan nastavljate i budete uporni dok ne shvatite da se toliko dobro osjećate uz vidljive rezultate da ne želite nikad prestati.

fitnessnavike1

3. Meditirajte i opuštajte se

Psihičko zdravlje važno je kao i fizičko. Posvetite se sebi i svojim mislima, odvojite vremena za meditaciju čije dobrobiti sežu daleko, pogotovo ako se kombiniraju s fizičkom aktivnošću.

fitnessnavike5

4. Pazite na prehranu i unos vode

Uz zdravu i uravnoteženu prehranu te dovoljnu količinu vode, trebalo bi razmišljati što manje unositi alkoholna pića i prestati pušiti, ili još bolje nikad niti ne početi. Nađite ravnotežu koja vama odgovara i pokušajte je održavati, pa onda čak i ako ponekad zgriješite to neće previše utjecati na sveukupno fizičko stanje.

fitnessnavike2

5. Stavite svoje zdravlje na prvo mjesto

Nikakav posao ne bi trebao ugroziti vaše zdravlje. Razine stresa često se ne mogu kontrolirati, ali kad shvatite da vam je imunitet ozbiljno ugrožen pobrinite se da ga zaliječite kako ne bi došlo do kroničnih posljedica. Stres se manifestira na najneočekivanijim mjestima pa čak i kad mislite da nema šanse da je on uzročnik, ispostavi se da je jedini razlog za sve vaše probleme.

fitnessnavike3

Foto: @fakander

Komentari