Kažu da se ovdje pije najbolja kava u Splitu

4coffeesoulfood3

Ponekad je šalicu kvalitetne kave teško pronaći. Srećom, trend malih pržionica i svijest o speciality kavi sve više jača u cijeloj Hrvatskoj. Potaknuti željom da vrhunski proizvod predstave splitskoj publici, Marin, Nikola i Vojko otvorili su prvi speciality coffee shop u gradu – 4coffee soul food i ubrzo dobili potvrdu od svojih korisnika kako se upravo to tražilo. Dečki su pronašli svoju nišu te nakon 6 mjeseci postojanja s velikim entuzijazmom nastavljaju razvijati projekt i uljepšavati ritual ispijanja kave svima koji vole uživati u kvalitetnim mješavinama.

4coffeesoulfood11

Nedavno su preuredili svoj mali prostor u Hrvojevoj 9 te ponudili vjernim gostima neke novosti, a za ljeto pripremaju još super stvari, uključujući i hranu i slastice. Razgovarali smo s njima o speciality coffee pokretu, trendovima ispijanja kave u Splitu, saznali ponešto o vrhunskim blendovima i što čini savršenu šalicu kave. Intervju pročitajte u nastavku.

4coffeesoulfood8

1. Zašto ste pokrenuli 4coffee soul food? Sada, nakon pola godine, jeste li zadovoljni odazivom?

Ušli smo u cijeli speciality coffee projekt zbog njegove jedinstvenosti, razlike u pristupu proizvodnje i prodaje finalnog proizvoda. Naime, cijeli speciality coffee pokret ulaže veliki trud u samodrživost i sustav kontrole proizvoda, takvim pristupom sve karike u lancu dobivaju poštenu cijenu za proizvod, a najvažnija karika u lancu tj. farmer ima razloga stalno ulagati veliki trud i uvoditi nove tehnologije u proizvodnju. Podržavamo ideju samoodrživosti i transparentnosti, želimo približiti našim gostima kompleksni svijet uzgoja, proizvodnje i prodaje kave, svijet koji je okrutan ako si u rukama korporacija i burze, isto tako želimo približiti lijepu stranu kave ako ste se odlučili na speciality coffee. Nevjerojatan je osjećaj pogledati unazad šest mjeseci i prisjetiti se početka. Vrlo brzo smo stvorili bazu ljubitelja vrhunske kave i zahvalni smo svim gostima koji se svakodnevno odluče svoj ritual ispijanja kave podijeliti s nama.

4coffeesoulfood2

2. Je li zastrašujuće ući na veliko tržište prepuno kafića u malom opsegu i nadati se promjeni?

Vođeni saznanjima o tome da kvalitetan proizvod uvijek nađe svoje kupce naravno uz iskren koncept prodaje istog nismo mnogo razmišljali o drugima na tržištu. Svu energiju usmjerili smo na nas i na krug prijatelja vrhunske kave. Uz njihovu podršku i naš entuzijazam vrlo brzo smo pronašli vlastitu nišu u moru ugostiteljske ponude okolo nas. Trenutno smo polazišna točka budućim speciality shopovima u Splitu, pružamo pomoć svim revolucionarima željnih poboljšanja kvalitete ispijanja kave u našem gradu. Da promjena je osjetna, naravno na bolje.

4coffeesoulfood1

3. U Zagrebu se polako širi ponuda malih pržionica i njihova popularnost među publikom je sve veća, imate li ambicija krenuti i u tom smjeru?

Fenomenalna je stvar taj speciality coffee pokret. Tko god bi iskreno i otvorenim srcem krenuo u tu avanturu, ispunio bi si život pozitivnom energijom, upoznao mnogo zanimljivih ljudi i ujedno mijenjao svijet na bolje. To što se trenutno događa u Zagrebu velika je stvar i nadam se da će Split slijediti taj trend. Uvijek je naglasak na napretku i edukaciji, zaokruženom procesu u kojem su svi dobitnici, od majke prirode do konzumenta.

4coffeesoulfood7

4. Kakva je kultura ispijanja kave u Splitu?

Split na kavu još uvijek gleda kroz prizmu socijalnog upoznavanja i druženja. Kavu doživljava kao sredstvo upoznavanja i razgovora. Rastom speciality coffee-a kava dobiva etiketu gurmanskog doživljaja i konzumenti su upoznati sa svim informacijama koje su vezane za njihovu šalicu kave. Tako raste svijest o vrhunskoj kavi i samom doživljaju ispijanja. Split je definitivno spreman na transformaciju i prelazak na speciality coffee što vam mi 4coffee soul food možemo izravno potvrditi ako pogledate feedback koji nam ostavljaju naši gosti na Internet platformama, Facebooku i Trip advisoru.

5. Na koji način odabirete blendove koje nudite?

Ljepota speciality kave je u dostupnosti svih informacija koje bi pomogle u slaganju vrhunske ponude, a tako je i u izboru vrhunske sirovine za naš blend. Držimo se pravila broja tri jer je to maksimalan broj arabica kava koje su logične u slaganju jednog blenda. Svaka sorta doda nešto svoje u okus isto tako maskira dio okusa drugih arabica u kupaži. Cilj je maksimalno umanjiti redukciju okusa, a istaknuti pozitivne kvalitete svih triju, što je naravno ljepota i prokletsvo u jednom. Bitno je prepoznati kvalitetnu sirovinu i vrhunski odraditi njeno prženje kako bi bila u skladu s ostalim komponentama željene kupaže.

4coffeesoulfood6

6. Što čini savršenu šalicu kave?

Za pripremu savršene šalice kave trebali bi imati vrhunsku sirovinu uvezenu s farme koja pruža zadovoljavajuće uvjete uzgoja arabica kava, zatim sirovinu dati u ruke klasnom pržioničaru kave koji će najbolje spržiti vašu kavu i pripremiti je za spravljanje. Možete se kući igrati malo ako imate uređaj za kokice na vrući zrak pa pržiti kavu sami (rezultat je nevjerojatno ukusna i svježa kava). Nakon što ste pripremili kavu za spravljanje treba izabrati način na koji čete spremiti savršeni napitak, a to znači trebali bi izabrati jedan od načina spravljanja: uz pomoć gravitacije (Chemex, v60, kona, cold drip, ibrik, french press) ili uz umjetno stvoreni pritisak (espresso mašina, aeropress, mokka). Izaberite način koji vam najviše odgovara, a naša je preporuka Chemex način spravljanja – šalica vam bude puna aroma i okusa, nije agresivna kao espresso i pozitivne karakteristike šalice su najizraženije pri Chemex načinu spravljanja kave. Uživajte u svojoj savršenoj šalici.

4coffeesoulfood10

7. Nedavno ste renovirali prostor i uveli neke novitete, recite nam nešto o tome? Imate li još planova za ljetnu sezonu?

Kasno smo startali s radom prošle sezone tako da nismo imali vremena za namjestiti shop onako kako smo prvotno zamislili. Potrebno vrijeme smo si uzeli (na žalost naših gostiju) u prvom mjesecu 2016. U novu godinu krenuli smo malo iskusnije. Smanjili smo ponudu napitaka i fokusirali se isključivo na kavu. Trenutno nam je u ponudi naš MAMA blend vol. 3 kojeg spravljamo na espresso način; trenutni blend se sastoji od tri vrste arabica koje dolaze iz Južne i centralne Amerike. U ponudi također nudimo i pojedinačno kušanje tri navedene kave koje vam spravljamo na Chemex način. Nadamo se do sezone ipak malo nadopuniti ponudu, ali ovaj put s hranom i slasticama. Imamo vrlo talentirane prijatelje i goste koji svojim znanjem nadopunjuju našu viziju svaki dan, pomažu nam u kreiranju 4coffe soul food-a kao znaka za izvrsnost u gradu Splitu i nama postavljaju visoke standarde koje se mi trudimo ispunjavati.

4coffeesoulfood5

Komentari