Kako (p)ostati fit u udobnosti svog doma?

Nedostatak vremena, prevelika udaljenost teretane od udobnosti kauča, preskupa članarina ili gužva česti su izgovori kojima ćemo braniti izbjegavanje bilo kakvog oblika vježbanja, iako ne odlazak u teretanu ne mora isključivati fizičku aktivnost. Ako se prije prepunog blagdanskog stola i božićnih specijaliteta želite vratiti u formu, zadržati ju ili se pripremiti kako bi u novu godinu utrčali aktivno umjesto ušetali mamurni, u nastavku vam donosimo tri jednostavna načina kako u pretrpanom rasporedu pronaći motivaciju i mrvicu vremena koja će vam biti dovoljna da svoje tijelo dovedete u formu.

MALI KORACI ZA POČETNIKE

U sasvim običnom danu nalaze se skriveni trenuci koje možete iskoristiti za uvođenje jedva osjetnih, ali ne i nevažnih,oblika fizičke aktivnosti. Probudite se ranije i dobro protegnite, prošećite nekoliko stanica ili gužvanje u javnom prijevozu u potpunosti zamijenite pješačenjem. Sjedenje povremeno zamijenite stajanjem, lift stepenicama, a umjesto do najbližeg prošećite do sljedećeg dućana. Iako ovi savjeti zvuče gotovo komično, upravo su ovi mali, prvi koraci oni koji će vam dati motivaciju za one veće jer jednom kad osjetite koliko se bolje osjećate nakon šetnje, kretanje ćete htjeti nastaviti i nakon dolaska doma.

BILJEŽITE ŠTO JEDETE KAKO BI JELI ZDRAVIJE

Dnevnik prehrane

@dailygreatness

Na kraju dana rijetki će moći nabrojati sve što su pojeli i ponosno stati iza svakog svog zalogaja. Bilježenje obroka ono je što će vam dati vizualni osjećaj količine i kvalitete hrane koju unosite. Kalorije možete, ali i ne morate bilježiti jer cilj vođenja takozvanog dnevnika prehrane nije opsjednutost kalorijama i njihovo ograničavanje, već shvaćanje iz kojih izvora one dolaze i povezivanje promjena raspoloženja s promjenama u prehrani. Najbitnije je da lošu prehranu boljom zamijenite svjesno i iz vlastitog pozitivnog iskustva koje će vam dati uravnoteženi obroci. Zdrava prehrana možda neće uključivati vaše omiljene slatkiše, ali zapamtite da ona ne uključuje ni izgladnjivanje.

My Fitness Pal

My Fitness Pal

Svoje obroke naravno možete bilježiti u bilježnicu koja će biti vaš dnevnik prehrane, no mnogo praktičniji način je korištenje specijaliziranih aplikacija uz pomoć kojih osim obroka možete pratiti njihovu uravnoteženost i koristiti ih kao dnevnik fizičke aktivnosti. Myfitnesspal i Lifesum aplikacije su koje možete besplatno skinuti na svoj mobilni uređaj, bilo da imate Android ili Iphone, povezati se sa svojim prijateljima i zajedno doći do zdravijeg načina života – posljedice kojeg ćete uskoro primijetiti i u odrazu u ogledalu.

VJEŽBAJTE ISPRED TELEVIZORA

Ako teretana i vježbanje u grupi nisu za vas, zašto ne biste pomaknuli stolić i vježbali kad god to vama odgovora, u udobnosti vlastitog doma, ispred televizora s omiljenom glazbom u pozadini? Youtube nudi besplatan izvor najraznovrsnijih vježbi namijenjenih onima koji godinama nisu vježbali, ali i aktivnim sportašima. Istražite raznoliki svijet tjelovježbe od joge do boksa i odaberite najdraži tip vježbi ili kombinirajte njih više. Sve što će vam najčešće trebati je prostirka, iako i umjesto nje možete koristiti deblji ručnik ili ležaljku za plažu. Pozorno slušajte i pazite na pravilno izvođenje vježbi jer kad vježbate sami nitko vas neće ispraviti, a nepotrebne ozljede češće su no što se čini.

Ako želite započeti polako i na putu do željenog izgleda uključiti tijelo i um, Yoga with Adriene savršeni je Youtube kanal na koji ćete se svakodnevno rado vraćati jer osim intenzivnijih i dužih videa koji će vam pomoći u gubitku kilograma i dati vam toliko željene trbušne mišiće, možete pronaći i vježbe rastezanja, vježbe za uklanjanje boli iz određenog područja, vježbe koje će vas razbuditi i one koje će vas uspavati.

Ako želite nešto dinamičnije i intenzivnije od joge, posjetite kanal Blogilates na kojem se, osim stotina videa s pilates vježbama različitog intenziteta, nalaze i recepti za ukusna jela i prijedlozi osnivačice Blogilatesa Cassey Ho kako postići željeni izgled. Posjetite i službenu internet stranicu Blogilatesa, pretplatite se na njihovu besplatnu mail listu i svaki mjesec u vašem će se online poštanskom sandučiću pojaviti mjesečni plan i program vježbanja, a sve vježbe naći ćete na Youtube-u kanalu.

Ne želite li se posvetite jednom tipu tjelovježbe već svaki put isprobati nešto novo, Popsugar Fitness Youtube kanal u suradnji i različitim trenerima koji dolaze iz različitih tipova sporta, nudi sve od vježbi inspiriranih plesom do intenzivnih boksačkih rutina. U bogatoj arhivi pronađite trenere svojih omiljenih glumica i pjevačica, stavite se u njihove cipele i isprobajte njihove omiljene vježbe.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, Screenshot

Komentari