20 godina Engleskog pacijenta

Na današnji dan je prije točno dvadeset godina održana svjetska premijera jednog od najljepših ljubavnih filmskih priča. Engleski pacijent ekranizirani je Bookerom nagrađeni roman autora Michaela Ondaatjea, koji iako traje dva sata i 39 minuta donosi jako brzu i dinamičnu ljubavnu priču smještenu u još turbulentnije ratno doba.

engl-pacijent-3

Izvor i motivi za jednu od najdramatičnijih filmskih radnji bio je, naravno, Drugi svjetski rat, režirani na način da svaki gledatelj osjeti tu simbiozu režije i pisanja što možemo zahvaliti režiseru i scenaristu Anthonyju Minghelli koji je maestralno prenio Engleskog pacijenta na veliko platno.

U središtu pozornosti su odlični glumci Ralph Finnes, Kristin Scott Thomas, Juliet Binoche, Willem Dafoe, Naween Andrews i Colin Firth kojemu je ovo prvo filmsko pojavljivanje pred svjetskom publikom nakon uloge Mr. Darcyja u apsolutnoj hit seriji Ponos i Predrasude.

engl-pacijent-4

Vjerujemo da radnju ne moramo prepričavati, da ju svi znaju, barem okvirno, no ono po čemu je film specifičan jest njegova struktura koja iako stalno ispresijecana dijelovima priče iz raznih vremena, i radnja zapravo ide naprijed – nazad, ostaje netaknuta, stabilna i vodi nas ka kraju filma.

ezgif-com-resize-3

Završetak je zapravo složena puzzle slagalica ispunjena izdajom, ljubavlju i katarzom. To je film koji je s razlogom osvojio 49 nagrada i bio nominiran čak 66 puta, a 9 Oscara u kapitalnim nominacijama pokazuju da, ako do sada niste, zažmirite na trajanje od preko dva i pol sata, vjerujte, jako će brzo proći.

engl-pacijent-6

Foto: Screenshot

Komentari